Atenționare pentru cei care abuzează cu băutul de cafea. Semnele intoxicației cu cofeină
Dimensiune font:
Cafeaua de dimineață este un obicei înrădăcinat de mult timp. Numai că unii nu se opresc la una-două cafele. Specialiștii atrag atenția că poate interveni și intoxicația... intoxicația cu cofeină.
Potrivit Societății Americane de Chimie, cofeina este unul dintre cele mai utilizate droguri de pe Pământ. Deşi este cunoscută pentru multiplele sale beneficii, consumată în exces, cofeina poate deveni extrem de dăunătoare.
Indiferent dacă o luăm din cafea, sucuri, energizante sau ceaiuri, atunci când consumăm prea multă cofeină apare o intoxicare a organismului.
„Primele semne care ne atrag atenţia că există un exces al consumului de cofeină, că aceasta este într-o cantitate prea mare în organism, sunt tahicardia, tulburări somnului, scaderea capacităţii de concentrare, apariţia anxietăţii şi a migrenelor, instalarea iritabilităţii, apariţia durerilor musculare şi greaţă. Aceste semne încearcă să ne spună practic că am consumat o cantitate mult prea mare de cafea în ziua respectivă”, explica, într-un interviu pentru Adevărul, dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”.
Ce se întamplă când bei cafea
Ghidul de sănătate romedic.ro a explicat cum acționează cafeaua, când înseamnă „prea mult” și ce efecte are acest exces.
Cafeaua acționează ca un ușor diuretic (crește rata de excreție urinară) și întârzie instalarea oboselii. Cofeina nu se acumulează în fluxul sangvin și nici nu este depozitată în organism, dar persistă, și doar jumătate este eliminată prin urină în 4-6 ore.
200-250 mg pe zi sau mai puțin este considerat un consum moderat de cofeină și reprezintă echivalentul a 1-2 căni de cafea.
Consumul moderat de cafeină nu crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, osteoporozei sau cancerului, și, contrar opiniilor, cafeaua nu ne deshidratează, arată sursa citată.
Când vorbim de un consum excesiv de cafea și cum apare sevrajul cofeinic
Specialiștii avertizează că aportul zilnic maxim de cofeină din orice fel de sursă trebuie să nu depășească 400 mg, adică echivalentul a 250 ml băutură energizantă sau 3-4 căni de cafea. O singură doză de cofeină de 200 mg, corespunde pentru 3 mg/kg corp pentru un adult de 70 kg, fără să inducă modificări clinice relevante în tensiunea arterială, fluxul sangvin, nivelul de hidratare sau temperatura corpului, explică sursa citată.
În cazul celor care în mod normal consumă mai mult de 250 mg cafea pe zi, e posibil ca oganismul să fi dezvoltat dependentă și să necesite o doză mai mare pentru a resimți efectele. De la acest nivel poate să apară sevrajul cofeinic, manifestat prin migrene, amețeală, senzație de somnolență, dureri de cap, tremurături, depresie.
Simptomele sevrajului apar când este oprit brusc aportul de cofeină din dietă, ele variind în intensitate de la o persoană la alta.
Efectele intoxicației cu cofeină (consumul de prea multă cafea)
Potrivit romedic.ro, doza acută fatală de cofeină este de 10-14 g (150-200 mg/kg corp), dar anumiți factori pot influența sensibilitatea unei persoane la cofeină (fumatul, vârsta, consumul general de cofeină, eventuala sarcină, administrarea concomitentă de medicamente sau droguri etc.).
Printre riscurile consumului de prea multă cafea se numără și afectarea funcțiilor mentale, dar și reducerea capacității cognitive, stări de tensiune, nervozitate, anxietate, atacuri de panică etc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau