Boala provocată de fumat și poluare care va deveni a treia cauză de mortalitate în lume: unul din 9 români este diagnosticat cu această afecțiune
Dimensiune font:
Unul din nouă români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune care, spun medicii, va deveni a treia cauză de mortalitate în lume în următorii ani, după bolile cardiovasculare și cancer. În întreaga lume, 600 de milioane de oameni suferă de BPOC. Sunt cifrele oficiale. Neoficial, medicii spun că avem de-a face cu o afecțiune subdiagnosticată, fenomen care s-a accentuat în perioada pandemiei. Cei mai importanți factori de risc ce pot duce la îmbolnăvire sunt fumatul și poluarea. Terapiile pentru tratarea BPOC disponibile în România sunt asemănătoare cu cele din Uniunea Europeană, însă problema cea mai mare este că o parte dintre pacienții cu simptome nu ajung la medic pentru o banală spirometrie și pentru a li se pune diagnosticul, declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumolog și medic specialist pediatru la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală și președintele Societății Române de Pneumologie.
BPOC sau bronhopneumopatia obstructivă cronică "este o afecțiune care ocupă un loc foarte important printre afecțiunile cronice respiratorii în România. De altfel, se preconizează că în următorii ani ea va deveni a treia cauză de mortalitate la nivel mondial", afirmă Roxana Maria Nemeș, unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi din România, în interviul acordat HotNews.ro.
BPOC este o afecțiune invalidantă, dar care, dacă este diagnosticată la timp și este inițiat tratamentul precoce, poate crește calitatea vieții pacientului respectiv, prin accesul la terapie de ultimă generație. La ora actuală, în România, avem terapii asemănătoare cu cele existente în Uniunea Europeană.
Studiul realizat de către Societatea Română de Pneumologie în urmă cu câțiva ani arăta o incidență în jur de 8,9%, iar în lume există peste 600 de milioane de pacienți cu această afecțiune, arată medicul Roxana Maria Nemeș.
"Această incidență este ca un iceberg, este doar fața văzută a lucrurilor. Există mulți pacienți care încă nu sunt diagnosticați și care, practic, ar trebui să conștientizeze că efectuarea unui test simplu de spirometrie și adresarea la medic pentru un diagnostic sunt foarte importante", adaugă președintele Societății Române de Pneumologie.
Cele mai expuse, în categoria cu cel mai mare risc de îmbolnăvire, sunt persoanele cu vârsta peste 40 de ani, care fumează. "Pentru că, trecând în vedere factorii de risc, fumatul rămâne de departe cel mai important factor de risc, în condițiile în care se fumează de la o vârstă foarte tânără, iar efectele nocive ale acestui viciu trebuie nu numai să le conștientizăm, ci să le și reducem până la a renunța definitiv la el. El vine la pachet și cu riscul unei alte afecțiuni foarte grele - cancerul pulmonar", explică Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și președintele Societății Române de Pneumologie.
Alături de fumat, există și alți factori de risc, dintre care foarte importantă este poluarea - vorbim aici atât despre poluarea indoor cât și despre poluarea outdoor. "Acești poluanți iritanți inhalați - vorbim despre particule cu diametru foarte mic, așa cum sunt particulele din praful industrial, din substanțele chimice volatile, popularea casnică - ne duc la o expunere trenantă la nivel alveolar", explică medicul Roxana Maria Nemeș.
Care sunt simptomele pe care, dacă le avem, ar trebui să ne trimită la medic? "Foarte importantă este tusea, care poate să fie tuse productivă sau tuse seacă. Un alt simptom important este dispneea - lipsa de aer care apare inițial în timpul efortului fizic, iar în formele severe apare și în repaus. Este o dispnee predominant matinală, în special la trezire, pe care pacienții severi, cu o amputare mare a funcției ventilatorii, o experimentează aproape zilnic."
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau