Cea mai bună salată boeuf. Multe gospodine fac această greșeală banală, ce ingredient nu trebuie folosit niciodată
Dimensiune font:
De pe nicio masă de sărbătoare a românilor nu poate lipsi platoul atent aranjat cu salată de boeuf. Fiecare familie are propria variantă de rețetă, transmisă din generație în generație, însă puține gospodine își dau seama că fac o greșeală aparent banală, dar care va schimba cu totul rezultatul final. Află ce ingredient nu ar trebui folosit niciodată.
Rețetă salată de boeuf
Cu o istorie de aproape două secole, salata de boeuf a devenit unul dintre preparatele preferate ale românilor, ea fiind aproape sinonimă cu ideea de sărbătoare. Este nelipsită de pe mesele de Revelion, Paște, Crăciun, chiar și la evenimente speciale, cum ar fi nunțile sau botezurile.
Puțini știu că povestea ei începe undeva în secolul al XIX-lea, când Lucien Olivier, un celebru bucătar francez, a deschis în centrul Moscovei restaurantul Hérmitage. Printre mâncărurile din meniu era și „vânat în maioneză”.
„Acest fel se prepara din piept de potârnichi, cubuleţe de gelatină făcute din supa cu mirodenii, în care fiersese vânatul, cozi de creveţi, maioneză făcută cu ulei de Provence, totul decorat cu trufe negre, iar, în mijloc, pentru un efect estetic deosebit, se construia o piramidă de cartofi fierţi, felii de ou şi castraveţi în oţet”, scrie Nicolae Tomescu.
Preparatul a fost un succes în rândul clienților, rețeta fiind recreată de nenumărate ori și suferind o serie de modificări. Nu este dificil de preparat, însă cere timp, răbdare și ceva îndemânare. Având ca ingredient principal maioneza, nu are cum să intre în categoria mâncărurilor „ușoare”. Tocmai de aceea, multe gospodine încearcă diferite trucuri pentru a o face mai prietenoasă cu digestia și cu silueta, însă, chiar dacă intențiile sunt bune, rezultatul va lăsa de dorit.
Ce ingredient ar trebui scos de pe listă
Chiar dacă este mai slabă, fiind fadă și uscată, carnea de pui nu este recomandată în salata de boeuf, secretul unui preparat delicios este carnea de vită, cea care va da gust cu adevărat mâncării.
Originalul „vânat în maioneză” a devenit „salată de boeuf” după ce un coleg al celebrului Olivier a reinterpretat rețeta.
Cei care doresc să prepare o variantă cât mai apropiată de cea clasică vor avea nevoie de:
- un kilogram de pulpă de vită (sau rasol de vită)
- 300 grame de morcovi
- 200 grame de păstârnac
- 300 grame de țelină rădăcină
- două cepe galbene medii
- o căpățână mare de usturoi sau 2 mai mici
- un ardei gras mediu
- o lingură de piper boabe
- două foi de dafin
- o lingură sănătoasă de sare
- un kilogram de cartofi roșii
- 200 grame de mazăre verde conservă
- 200 grame de castraveți murați
- două ouă întregi
- 300 mililitri de ulei de floarea soarelui
-
Mod de preparare Salată de boeuf
Prepararea salatei de boeuf a lui chef Nicolae Tomescu începe cu curățarea și spălarea legumelor. Usturoiul și ceapa se spală și se curăță doar perii de la rădăcină, lăsându-le în coajă. Apoi, se opărește carnea de vită, după care se spală bine cu apă rece.
Se pune o oală mare cu 4 litri de apă la fiert, în care se adaugă legumele și carnea. La fiert se adaugă și boabele de piper și cele două frunze de dafin. boabe de piper și 2 foi de dafin. Se lasă la fiert circa 2 ore și jumătate, timp în care se spumează de câte ori este nevoie.
Legumele se lasă să se răcească complet
După ce au fiert atât cât trebuie, legumele și carnea se așează într-o caserolă și se lasă să se răcească complet.
Cartofii se pun la fiert în oală cu apă și sare, să-i acopere bine și se fierb până intră furculița în ei. Se spală bine și se pun cu tot cu coajă la fiert. După ce au fiert se curăță de coajă. Apoi, se lasă să se răcească.
Salata se așează într-o formă de cozonac
Legumele se taie în cubulețe de 5-6 milimetri și se amestecă cu maioneza și mazărea. Toată compoziția se așează într-o tavă de cozonac, care a fost tapetată cu folie de plastic, după care se presează bine și se răstoarnă apoi pe un platou. Se ornează cu maioneză și cu alte legume, după placul și priceperea fiecăruia. Vă dorim Poftă Bună!!!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau