Descoperirea ce salvează vieți: Reduce riscul de infarct, accident cerebral și moarte prematură printr-un obicei zilnic
Dimensiune font:
Un nou studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință, condusă de către Universitatea Sydney din Australia, a făcut o descoperire foarte importantă pentru sănătate. Cercetarea publicată în revista The Lancet Public Health din luna octombrie 2023 a constatat că activitățile zilnice precum urcatul scărilor sau jocul cu copii scade riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și chiar moarte prematură.
Experții au descoperit că, deși perioadele scurte de activitate accidentală sunt bune pentru tine, cu cât mai mult le faci, cu atât ele pot face diferența în privința sănătății inimii și a creierului, potrivit The Independent.
Descoperirile pot face activitatea fizică mult mai accesibilă persoanelor care nu doresc sau nu pot să participe la exerciții structurate, spun cercetătorii. Ei au descoperit că, cu cât perioadele de activitate sunt mai lungi, cu atât mai bine, indiferent de nivelul total de activitate.
Marea majoritate (97 la sută) a acestei activități fizice de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos la stația de autobuz sau treburile casnice, a fost realizată în perioade de mai puțin de 10 minute.
Într-un grup de oameni care au spus că nu au participat la exerciții sau sport, perioade scurte de mai puțin de 10 minute la o intensitate moderată până la viguroasă au fost asociate cu o scădere abruptă a infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral și deces din orice cauză.
Conform constatărilor, mișcarea constantă timp de cel puțin unul până la trei minute a fost legată de beneficii semnificativ mai mari (cu 29 la sută mai mici) decât perioadele foarte scurte de mișcare care au durat mai puțin de un minut.
Autorul principal, profesorul Emmanuel Stamatakis de la Centrul Charles Perkins al Universității din Sydney, Australia, a declarat: „De la urcarea scărilor până la curățarea rapidă a podelelor, în ultimii ani am ajuns să înțelegem că nu doar exercițiile structurate sunt bune pentru sănătatea noastră, dar știm foarte puține despre modul în care aceste scurte crize de activitate accidentală se traduc în beneficii pentru sănătate.” El a adăugat: „Mesajul de a face acasă orice tip de activitate este bun pentru sănătatea ta, dar cu cât depui mai mult efort în acele sarcini zilnice și cu cât menții mai mult acea energie, cu atât este posibil să obții mai multe beneficii”.
Autorul principal, dr. Matthew Ahmadi, a spus: „Ideea de a acumula perioade scurte de activitate moderată până la viguroasă prin activitățile vieții zilnice face ca activitatea fizică să fie mult mai accesibilă persoanelor care nu doresc sau nu pot să participe la exerciții structurate. Dar, după cum vedem în aceste date, lungimea și vigoarea pe care oamenii o pun în aceste activități incidente contează.”
Riscul de deces din toate cauzele și evenimente cardiovasculare majore (atac de cord sau accident vascular cerebral) a fost cu 29-44% mai mic pentru perioadele de activitate de cinci minute până la mai puțin de 10 minute, decât accesele de mai puțin de un minut.
Studiul, publicat în The Lancet Public Health, a mai constatat că, cu cât este mai mare cantitatea de activitate viguroasă în fiecare meci, cu atât mai bine.
Cercetătorii au folosit date de la dispozitive de la încheietura mâinii purtate de 25.241 de persoane cu vârsta cuprinsă între 42 și 78 de ani, în baza de date Biobank din Marea Britanie, și inteligența artificială pentru a analiza tiparele de activitate fizică de șapte zile la persoanele care au spus că nu fac exerciții fizice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau