Doctorii anunță o epidemie în România, după ce cazurile s-au dublat față de cele de Covid-19
Dimensiune font:
Este epidemie de gripă. O spun medicii de la spitalele de boli infecţioase, acolo unde se înregistrează un număr dublu de cazuri de gripă A faţă de Covid-19. Doctorii recomandă testarea înainte de a aglomera camerele de gardă şi chiar vaccinarea. Asta în condiţiile în care numărul îmbolnăvirilor va exploda abia în ianuarie şi februarie.
Medic: Este epidemie şi la adulţi şi la copii, de gripă.
Cu febră şi tuse ajung mii de români la medic în aceste zile. Simptome comune pentru gripa de tip A şi covid 19. În urma testelor, cei mai mulţi dintre ei sunt însă depistaţi cu gripă. La Insitutul Matei Balş din Bucureşti, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 150 de cazuri de gripă şi 70 de sars-cov2. Familia Flutur a ajuns cu mic cu mare în spital.
Nicoleta Flutur, pacient: Am ceva simptomatologie. Frisoane, tuse, mai şi rupe din când în când, febră.
Alexandru Flutur, pacient: De pe data de 25, atunci am început cu stări de somnolenţă, de oboseală şi a doua zi a început tusea şi frisoanele, temperatura.
a Matei Balş timpul de aşteptare la camera de gardă e de patru-cinci ore.
Pacient: Este voba de o complicaţie a unei gripe, o formă mai uşoară a unei pneumonii. Am luat împotriva febrei paracetamol şi vitamine pentru imunitate, când am văzut că febra nu cedează am venit la investigaţii.
10% dintre cei care ajung la spital au nevoie de internare
10% dintre cei care ajung la spital au nevoie de internare.
Gabriel Nistor, infecţionist: La gripă simptomatologia se instalează brusc, pacientul simte oboseală, o fatigabilitate, stare generală alterată, febră, tuse, dureri de oase, de muşchi.
Adrian Marinescu, infecţionist: Cazurile vor creşte de acum încolo, (epidemia) va presupune şi spitalizări în număr mare şi oameni care vor ajunge cu evoluţii imprevizibile, poate şi la Terapie Intensivă. De la complicaţii pulmonare cu insuficienţă respiratorie până la complicaţii neurologice.
În farmacii există un singur antiviral pentru gripă, care poate fi cumpărat doar cu reţetă şi costă între 50 şi 80 de lei. În plus, există şi un test pentru depistarea gripei, care poate fi luat tot din farmacii şi care ne poate scuti de un drum la medic.
Beatrice Speteanu, farmacist: Oseltamivir, există două forme de capsule. În primele 72 de ore ar trebui început tratamentul. În ultimele 4-5 zile mai multă lume cere teste de gripă decât de covid.
Medicii recomandă vaccinarea antigripală. Până acum, 1.400.000 de români s-au imunizat gratuit cu serul cumpărat de Ministerul Sănătății.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau