Farmaciștii, în război cu Ministerul Sănătății
Dimensiune font:
Ei reclamă că ministerul nu a ţinut cont de cererile lor în privința ordinului care are ca obiectiv reducerea consumului de antibiotice
Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor precizează că va solicita lămuriri cu privire la aspectele de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni. Reclamțiile vin după ce un Ordin emis de Ministerul Sănătăţii stabileşte că prescripţiile pe baza cărora sunt eliberate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic să fie reţinute în farmacie şi în anumite cazuri să se poată elibera fracţionat doar în cadrul aceleiaşi farmacii, fără a depăşi cantitatea totală prescrisă.
„Modificările pe care le aduce prezentul ordin influenţează cu precădere modul de prescriere şi de eliberare a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, afectând în principal activitatea furnizorilor, medici şi farmacişti, în legătură cu aceste medicamente. Aşadar, asociaţia noastră va solicita şi clarificări în privinţa aspectelor de ordin administrativ ce afectează activitatea farmaciştilor practicieni, prin obligaţiile suplimentare ce le revin în legătură cu înregistrarea, eliberarea şi raportarea acestor prescripţii”, se arată în comunicatul Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor.
Farmaciștii sunt nemulțumiți de faptul că cei din Ministerul Sănătății nu au ținut cont de solicitărilor lor.
„Apreciem ca fiind regretabil faptul că Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile noastre transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului. La fel de regretabil este şi modul în care a gestionat valul de reacţii ce a urmat publicării în Monitorul Oficial, prin precizările de pe pagina de web oficială din data de 22.01.2024, care au fost în contradicţie cu prevederile noului ordin, dar şi ale legislaţiei în vigoare, ducând astfel în eroare pacienţii”, spun reprezentanții Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor. Doza de urgenţă cu privire la medicamentele ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi care poate fi eliberată în farmacii nu reprezintă un concept nou.
„Acest lucru nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist care, în calitatea sa de specialist, evaluează situaţia şi eliberează doza de urgenţă dintr-un medicament dacă consideră necesar, alături de recomandarea de a consulta medicul cât mai curând”, se mai arată în comunicat.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că decretul în care era prevăzut termenul de 72 de ore în care românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă a fost greșit și că eroarea a fost corectată. „Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, a transmis Ministerul Sănătății.
Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau