Fermierii din SUA iau măsuri după ce gripa aviară a fost depistată la vaci / Focare confirmate în șapte state americane
Dimensiune font:
Producătorii de lapte din Statele Unite au început să ia măsuri, în unele cazuri radicale, pentru a încerca să oprească răspândirea gripei aviare la animalele lor, după ce aceasta a fost depistată în cirezi de vaci din mai multe state americane, relatează Reuters. Agenția de presă amintește că gripa aviară a decimat ferme de păsări din întreaga lume începând cu 2022 și a fost depistată la o serie de animale, de la foci, la vulpi și sconcși.
Carolina de Nord a devenit miercuri al șaptelea stat american care a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă (HPAI), cea mai periculoasă tulpină a gripei aviare, la o cireadă de vaci de lapte. În afară de Carolina de Nord, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a confirmat până acum focare în Texas, Kansas, Ohio, Michigan, Idaho și New Mexico.
Deși primele cazuri par să fi apărut la cirezi din Texas și Kansas prin transmitere de la păsări sălbatice, USDA a declarat că este posibilă și o transmitere directă între vaci.
Oficiali responsabili de agricultură din Michigan și Ohio au declarat, de asemenea, că cirezile infectate în statele lor au venit din Texas.
„Gândiți-vă acum la ferma noastră ca la o comunitate pentru vaci închisă”, a declarat pentru Reuters Karen Jordan, care are o fermă cu aproximativ 200 de vaci de lapte în localitatea Siler City din Carolina de Nord.
„Doar cele mai esențiale persoane pot trece măcar de poartă”, a subliniat ea.
Jordan, în vârstă de 64 ani, a mai relatat pentru Reuters că, încă de dinainte ca primul focar să fie confirmat în Carolina de Nord, angajații fermei au început să limiteze accesul persoanelor care puteau introduce în mod neintenționat materiale contaminate de excremente de păsări pe încălțămintea sau mașinile lor.
Ea a început de asemenea să taie în jur de 40 de copaci mici pentru a evita ca păsările sălbatice să se oprească la fermă în timpul sezonului de migrație de primăvară.
SUA au depistat și un caz de transmitere a gripei aviare de la vacă la om
Primul caz confirmat de infectare cu gripa aviară la o fermă de vaci a fost raportat pe 25 martie, în timp ce pe 1 aprilie a fost identificat un caz de transmitere de la vacă la om. Un prim caz de contractare a gripei aviare de către o persoană a fost descoperit în SUA în 2022, în statul Colorado, dar atunci a fost vorba de o transmitere de la păsări de curte.
Agenția Reuters amintește că gripa aviară a decimat ferme de păsări din întreaga lume începând cu 2022 și a fost depistată la o serie de animale, de la foci, la vulpi și sconcși.
Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA afirmă că riscul pentru oameni rămâne scăzut, dar a cerut statelor să întocmească planuri pentru testarea și tratarea muncitorilor care ar putea contracta virusul.
Deși gripa aviară este letală pentru păsări, vacile infectate par să se recupereze. USDA a precizat, de asemenea, că focarele depistate în statele americane par să afecteze în principal vacile aflate la lactație și le-a cerut crescătorilor să izoleze animalele infectate. USDA a cerut și ca laptele care provine de la aceste vaci să nu fie introdus în lanțul de producție și distribuție.
În 2022, producția de lapte a fost o afacere în valoare de 60 de miliarde de dolari în SUA, însă producătorii se tem acum de o scădere a cererii pentru lapte și brânză, după ce USDA a anunțat că a identificat virusul care provoacă gripa aviară în mostre de lapte nepasteurizat. Oficialii afirmă însă că laptele pasteurizat este sigur pentru consum.
Cotațiile „futures” pentru lapte au scăzut săptămâna trecută după ce numărul infecțiilor a crescut, însă piața și-a revenit ulterior. Însă cotațiile pentru carnea de vită s-au prăbușit din cauza temerilor privind scăderea cererii, chiar dacă deocamdată nu a fost identificat niciun caz de infecție cu gripa aviară la vaci de carne.
Aparat de mulgere a vacilor ( )
Crescătorii spun că le este greu să ia măsuri până când autoritățile nu descoperă cum se răspândește virusul
USDA nu a emis deocamdată ordine oficiale de carantinare a cirezilor, dar săptămâna trecută a recomandat ca transferurile de cirzei să fie reduse la minimul necesar și ca mostrele de lapte să fie testate în cazul în care animalele trebuie mutate.
Producătorii au fost îndemnați, de asemenea, să monitorizeze cirezile pentru a depista rapid cazurle de infecție. USDA a transmis ca noile cazuri să fie izolate și ca animalele sălbatice, dar și cele de companie, să fie ținute departe de clădirile fermelor pentru a reduce probabilitatea răspândirii virusului.
Agenția federală i-a sfătuit pe fermieri să acorde o atenție specială respectării normelor de igienă în timpul mulgerii vacilor și să se asigure că dezinfectează mereu echipamentele folosite.
Mai mulți oficiali din domeniul sanitar consultați de Reuters afirmă că autoritățile studiază posibilitatea ca aparatele mecanice de muls să aibă un rol în răspândirea infecțiilor între vaci, dar că această ipoteză nu a fost confirmată deocamdată.
„Nu putem exclude alte modele posibile ale transmiterii HPAI, inclusiv prin echipamente”, a declarat și USDA într-un răspuns transmis agenției Reuters.
Reprezentanți ai crescătorilor au declarat că una dintre principalele probleme ține de faptul că fermierii nu cunosc modul în care virusul se răspândește și dacă grajdurile deschise, fără pereți, sunt mai vulnerabile din cauza posibilității ca în ele să intre păsări sălbatice.
Autoritățile din peste 10 state americane, inclusiv unele în care nu au fost depistate focare, au impus acum reguli suplimentare privind livrările și mutarea animalelor pentru a proteja cirezile.
Îngrijorări legate de mutarea animalelor între cirezi
Nebraska, al doilea stat american ca număr al vacilor crescute, în spatele doar a Texasului, a început să le ceară fermierilor să obțină permise pentru a introduce în stat vaci de lapte în scop de reproducție. Măsura a fost introdusă pe 1 aprilie, autoritățile afirmând că ea este menită să asigure o monitorizare mai bună a mișcării animalelor.
Autoritățile din Texas le-a recomandat producătorilor să își monitorizeze cirezile și să țină animalele bolnave în ferme. În Kansas recomandarea este ca mișcările vacilor să fie limitate. Autoritățile din acest stat nu au introdus deocamdată cerințe suplimentare.
„Acești producători de lapte au mult de pierdut”, a explicat Justin Smith, comisarul pentru medicină veterinară al statului Kansas într-un interviu acordat Reuters. „Dacă au îngrijorări legate de mutări (ale vacilor), atunci ei trebuie să le reevalueze, nu să oblig eu acest lucru”, a adăugat oficialul.
Producătorul de produse lactate Danone a transmis că și-a sfătuit furnizorii să izoleze vacile despre care există suspiciuni că ar fi fost expuse virusului și să raporteze toate cazurile autorităților locale.
Steve Obert, un alt crescător de vaci consultat de Reuters, a explicat că le-a cerut șoferilor care vin să ridice laptele să dezinfecteze roțile autovehiculelor pentru a le permite accesul în fermă.
Fermierii americani iau măsuri voluntare de izolare
Obert, în vârstă de 61 de ani, are în statul Indiana cirezi cu aproximativ 1.200 de vaci și este un furnizor al Dairy Farmers of America, o asociație care include peste 6.000 de ferme. Crescătorul spune că fermele mai mari se confruntă cu riscuri crescute, în parte datorită faptului că ele sunt nevoite să păstreze stocuri importante de furaje, care atrag păsările sălbatice.
Crescătorul spune că are încredere în decizia autorităților din Indiana de a nu impune restricții noi asupra livrărilor de animale, dar „ca producător mereu stai pe muchie de cuțit, gândindu-te 'Doamne, sper că nu suntem în urmă'” față de alții.
Brent Pollard, un crescător din statul Illinois, le-a spus celor de la Reuters că ține în izolare timp de 21 de zile o vițea pe care fiica sa a cumpărat-o din Wisconsin, deși în acest stat nu au fost raportate deocamdată infecții cu gripa aviară.
Shelly Mayer, o crescătoare din Wisconsin, spune că urmărește dacă la ferma ei apar păsări moarte și că este atentă ca sursele de apă ale cirezilor să nu fie contaminate cu excremente de păsări. Ea spune însă că pentru crescători este dificil să țină păsările departe de stocurile de hrană furajeră.
„O fermă producătoare de lapte este în esență ca un magnet uriaș pentru păsări”, afirmă și Jamie Jonker, director sanitar în cadrul Federației Naționale a Producătorilor de Lapte din Statele Unite.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau