Hepatita face ravagii la Iași
Dimensiune font:
* hepatita, o maladie tăcută, care nu are simptome, acaparează tot mai mulţi oameni din zonele sărace și nu numai * în ultimii ani, tot mai mulți ieșeni au aflat din întamplare că suferă de hepatită B sau C, o boală care te macină prin interior * deși există tratament pentru această afecțiune, din păcate, mulți nu știu că au dezvoltat boala care poate duce la ciroză sau cancer hepatic
Virusurile hepatice, în special B și C, au afectat în ultimii ani tot mai mulți oameni în județul Iași. Potrivit medicilor, numărul celor care fac tratament a crescut constant, însă problema care persistă de multă vreme este aceea că cele mai multe persoane nici nu știu că au boala. Pentru că nu doare şi nici alte simptome care să îngijoreze nu are, decât o oboseală pe care mulți o pun pe seama serviciului, mare parte din oameni cred că sunt sănătoși, aşa că nu fac analize. O situație pe ultimii zece ani relevă că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași de la an la an a crescut numărul celor care au început tratamentul atât pentru hepatită B, cât și pentru hepatită C. Cazurile sunt însă mult mai multe decât o arată datele deoarece o bună parte din pacienți au boala în stadiu incipient și nu sunt incluși la tratament, o altă parte sunt în evidențele Spitalului „Sfântul Spiridon”, iar câteva mii probabil nici măcar nu știu că au virusul hepatic. Mai mult, conform analizei, „pacienții pe care medicul nu i-a considerat pentru tratament antiviral din cauza neîndeplinirii anumitor criterii din protocol, pacienții care nu sunt asigurați sau pe care medicii îi au în această perioadă în așteptare în vederea noului program interferon free, nu apar în evidență”.
Mulți vindecați, câțiva ghinioniști
Concret, conform analizei, în anul 2021, la Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași, în doar cinci luni, de la 1 februarie până la 30 iunie, în programul cu interferon free pentru hepatită C au intrat 251 de pacienți, dintre care 179 de femei și 72 de bărbați. Mai mult, pe lângă aceștia s-a inițiat tratamentul și pentru alți 250 de pacienți cu hepatită B, în acest caz 134 fiind bărbați și 117 femei. La cei cu hepatită C, în afara celor vindecați au fost 4 întreruperi de tratament, din care un deces, un pacient necopliant la tratament și doi pacienți care nu au mai ajuns la timp din cauza lockdown-ului. Pe lângă aceștia au mai fost 7 eșecuri, cu viremie detectabilă la 12 săptămâni după tratament, 1 deces după finalizarea tratamentului, cu AVC și un pacient care nu s-a prezentat conform programării la viremie. Printre cazurile din evidența medicilor, în anul 2021, s-a numărat și un minor, de 12 ani, care a fost tratat.
Evoluția numărului de cazuri la hepatita B
La hepatita B nu au fost probleme și discontinuități în tratament în acest an, spre deosebire de hepatita C, iar numărul de cazuri s-a modificat puțin de la an la an. Spre exemplu, în anul 2012 erau 193 de pacienți în tratament, iar anul acesta cifra a fost 250. Ca și pondere, mai afectați de virusul B sunt bărbații, pe când la virusul hepatic C, cele mai multe cazuri sunt în rândul femeilor.
Medicii spun însă că cea mai mare provocare rămâne însă, nu tratamentul, ci identificarea celor bolnavi. „Trebuie identificate persoanele cu risc de transmitere a infecției, prin screening și măsuri adecvate reducerii riscului. Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor din grupurile cu risc de dobândire a infecției virale B. De asemenea, vaccinarea universală a nou-născuților reprezintă măsura cu cel mai mare impact asupra eliminării infecției cu virusul B și consecințelor pe termen lung ale acesteia, ciroza și cancerul hepatic”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.
De asemenea, acesta mai spus, că în cazul celor confirmați deja cu boala, cel mai important lucru este ca pacienții să facă constant analize și să-și verifice starea de sănătate. „Este foarte important pentru pacienții cu patologie hepatică virală cronică, ca aceștia să se prezinte regulat la medicul curant în vederea stabilirii și verificării stării de sănătate prin control clinic și paraclinic, astfel încât orice modificare care ar putea debuta în starea de sănătate a pacientului să fie identificată precoce și corectată, prevenind astfel modificări ireverdibile”, a mai declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.
La nivel național, statisticile arată că țara noastră este în topul țărilor europene când vine vorba de numărul de infecții cu virusul hepatic, fie că este vorba de varianta B sau C.
Chiar dacă tratamentele accesibile, sigure și eficiente pot preveni bolile hepatice și cancerul hepatic în rândul persoanelor care trăiesc cu hepatită B și le pot vindeca pe cele care trăiesc cu hepatită C, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că doar 10% din persoanele cu hepatită B și 21% din persoanele cu hepatită C din întreaga lume știau că au fost infectate în anul 2019. Dintre acestea, 22% și respectiv 62% au primit tratament. Totodată, 42 % din copii, la nivel global, au acces la naştere la doza de vaccin împotriva hepatitei B.
Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau