Hepatita face ravagii la Iași

1hepatita1

Dimensiune font:

| 23-12-2021 08:59

* hepatita, o maladie tăcută, care nu are simptome, acaparează tot mai mulţi oameni din zonele sărace și nu numai * în ultimii ani, tot mai mulți ieșeni au aflat din întamplare că suferă de hepatită B sau C, o boală care te macină prin interior * deși există tratament pentru această afecțiune, din păcate, mulți nu știu că au dezvoltat boala care poate duce la ciroză sau cancer hepatic

Virusurile hepatice, în special B și C, au afectat în ultimii ani tot mai mulți oameni în județul Iași. Potrivit medicilor, numărul celor care fac tratament a crescut constant, însă problema care persistă de multă vreme este aceea că cele mai multe persoane nici nu știu că au boala. Pentru că nu doare şi nici alte simptome care să îngijoreze nu are, decât o oboseală pe care mulți o pun pe seama serviciului, mare parte din oameni cred că sunt sănătoși, aşa că nu fac analize. O situație pe ultimii zece ani relevă că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași de la an la an a crescut numărul celor care au început tratamentul atât pentru hepatită B, cât și pentru hepatită C. Cazurile sunt însă mult mai multe decât o arată datele deoarece o bună parte din pacienți au boala în stadiu incipient și nu sunt incluși la tratament, o altă parte sunt în evidențele Spitalului „Sfântul Spiridon”, iar câteva mii probabil nici măcar nu știu că au virusul hepatic. Mai mult, conform analizei, pacienții pe care medicul nu i-a considerat pentru tratament antiviral din cauza neîndeplinirii anumitor criterii din protocol, pacienții care nu sunt asigurați sau pe care medicii îi au în această perioadă în așteptare în vederea noului program interferon free, nu apar în evidență”.

Mulți vindecați, câțiva ghinioniști

Concret, conform analizei, în anul 2021, la Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” Iași, în doar cinci luni, de la 1 februarie până la 30 iunie, în programul cu interferon free pentru hepatită C au intrat 251 de pacienți, dintre care 179 de femei și 72 de bărbați. Mai mult, pe lângă aceștia s-a inițiat tratamentul și pentru alți 250 de pacienți cu hepatită B, în acest caz 134 fiind bărbați și 117 femei.  La cei cu hepatită C, în afara celor vindecați au fost 4 întreruperi de tratament, din care un deces, un  pacient necopliant la tratament și doi pacienți care nu au mai ajuns la timp din cauza lockdown-ului. Pe lângă aceștia au mai fost 7 eșecuri, cu viremie detectabilă la 12 săptămâni după tratament, 1 deces după finalizarea tratamentului, cu AVC și un pacient care nu s-a prezentat conform programării la viremie. Printre cazurile din evidența medicilor, în anul 2021, s-a numărat și un minor, de 12 ani, care a fost tratat.

Evoluția numărului de cazuri la hepatita B

La hepatita B nu au fost probleme și discontinuități în tratament în acest an, spre deosebire de hepatita C, iar numărul de cazuri s-a modificat puțin de la an la an. Spre exemplu, în anul 2012 erau 193 de pacienți în tratament, iar anul acesta cifra a fost 250. Ca și pondere, mai afectați de virusul B sunt bărbații, pe când la virusul hepatic C, cele mai multe cazuri sunt în rândul femeilor.

Medicii spun însă că cea mai mare provocare rămâne însă, nu tratamentul, ci identificarea celor bolnavi. „Trebuie identificate persoanele cu risc de transmitere a infecției, prin screening și măsuri adecvate reducerii riscului. Totodată, este recomandată vaccinarea persoanelor din grupurile cu risc de dobândire a infecției virale B. De asemenea, vaccinarea universală a nou-născuților reprezintă măsura cu cel mai mare impact asupra eliminării infecției cu virusul B și consecințelor pe termen lung ale acesteia, ciroza și cancerul hepatic”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.

De asemenea, acesta mai spus, că în cazul celor confirmați deja cu boala, cel mai important lucru este ca pacienții să facă constant analize și să-și verifice starea de sănătate. Este foarte important pentru pacienții cu patologie hepatică virală cronică, ca aceștia să se prezinte regulat la medicul curant în vederea  stabilirii și verificării stării de sănătate prin control clinic și paraclinic, astfel încât orice modificare care ar putea debuta în starea de sănătate a pacientului să fie identificată precoce și corectată, prevenind astfel modificări ireverdibile”, a mai declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.

La nivel național, statisticile arată că țara noastră este în topul țărilor europene când vine vorba de numărul de infecții cu virusul hepatic, fie că este vorba de varianta B sau C.

Chiar dacă tratamentele accesibile, sigure și eficiente pot preveni bolile hepatice și cancerul hepatic în rândul persoanelor care trăiesc cu hepatită B și le pot vindeca pe cele care trăiesc cu hepatită C, Organizația Mondială a Sănătății a estimat că doar 10% din persoanele cu hepatită B și 21% din persoanele cu hepatită C din întreaga lume știau că au fost infectate în anul 2019. Dintre acestea, 22% și respectiv 62% au primit tratament. Totodată, 42 % din copii, la nivel global, au acces la naştere la doza de vaccin împotriva hepatitei B.

Oana POPA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Ministerul Sănătății organizează duminică, 17 noiembrie 2024, concurs național de intrare în rezidențiat
17/11/2024 12:09

 Peste 10.000 de absolventi de medicină din intreaga tară s-au inscris la concursul de intrare in rezidentiat, care va avea loc astăzi. Acesta se va desfăsura in centrele universitare Bucuresti, Cluj- ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei