Hrişca, ajutor în sănătate şi frumuseţe
Dimensiune font:
Problemele de sănătate le determină pe multe persoane să combine tratamentele medicamentoase cu cele din natură. Foarte multe persoane ne-au cerut sfaturi referitoare la hrişcă şi le-am răspuns cu ajutorul specialiştilor
Originară din Asia de Sud-Est, hrişca a fost trecută de mulţi oameni în mod eronat în categoria cerealelor, dar face parte din familia măcrişului, rubarbei şi şteviei creţe. Hrişca (Fagopyrum esculentum) creşte pe terenuri puţin fertile, în zone cu temperaturi nu foarte ridicate. În România este cultivată sporadic în câteva zone din Bucovina, însă o întâlnim pe suprafeţe foarte mari în Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. Consumul are mari beneficii mai ales asupra ficatului, prin acţiunile de detoxifiere şi regenerare.
Cum se consumă hrişca
Seminţele pot fi consumate în stare crudă, după ce le-am înmuiat în apă rece. Astfel, îşi păstrează intacte proprietăţile curative. Se poate adăuga în salate ori se pot combina cu iaurturi ori sucuri de fructe. În cazul în care alegem să le fierbem, boabele pot fi oricând folosite ca garnitură, în supe ori în salate. Dacă o fierbem în lapte, cu miere şi scorţişoară, obţinem celebra „kaşa”, un mic dejun tradiţional rusesc despre care se spune că ţine la distanţă foarte multe afecţiuni. Din făina de hrişcă se pot prepara pâine ori dulciuri sau celebrii tăiţei.
Boabele de hrişcă sunt foarte bogate în aminoacizii esenţiali precum arginina, lisina, threonina, triptofanul şi cisteina, dar şi în minerale, precum fierul, seleniul şi zincul. Foarte important este conţinutul în rutin şi taninuri.
Beneficii pentru sănătate
Hrişca este recomandată persoanelor care au diabet fiindcă ajută la menţinerea nivelului de glucoză din sânge în limitele normale. Seminţele au şi proprietăţi antimutagene şi antitumorale. Potrivit unor studii, compuşii aromatici, vitaminele, oligoelementele şi fibrele alimentare au rol de prevenţie în cazul cancerului colo-rectal, gastric sau pulmonar. Consumul de hrişcă previne degradarea neuronală, ajută circulaţia cerebrală şi memoria, fiind recomandată bolnavilor de Alzeimer. Datorită concentraţiei mari în fibre insolubile, împiedică formarea calculilor biliari. gluten. În cazul consumului de hrişcă nu există contraindicaţii. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau