Iau amploare problemele de sănătate mintală la adolescenţi - cauzele pentru care se sinucid adolescenții

sinucidere

Dimensiune font:

| 11-02-2022 08:40

 

O treime dintre fetele de 15 ani au spus că măcar o dată pe săptămână se simt deprimate, la băieți procentul fiind de 15 la sută * două dintre cele mai grave urmări sunt sinuciderea și accidentele rutiere * jumătate din toate problemele de sănătate mintală la vârsta adultă își au debutul în timpul sau înainte de adolescență

 

O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată o serie dintre probleme cu care se confruntă adolescenții, cele mai multe venind din zona emoțională. Depresia și tulburările de anxietate sunt printre primele cinci cauze ale bolilor la această vârstă. Sinuciderea este principala cauză de deces în rândul adolescenților (10-19 ani) în țările cu venituri medii și a doua cauză principală în țările cu  venituri mari din Regiunea Europeană.  Tinerii care sunt defavorizați, inclusiv minoritățile și migranții, sunt în special afectați.

Una dintre cauze este necunoașterea de sine, o stimă de sine scăzută, la fel și o imagine de sine de scăzută, ceea ce atrag nu doar probleme în relaționare, ci și tulburări emoționale foarte grave, ale căror consecințe pot fi foarte grave. Cele mai multe sunt sinuciderile, când tinerii se retrag în lumea lor interioară, nu-mi mai găsesc nicio motivație, nu mai știu care le este calea de destin, sau accidentele, când își asumă riscuri fără a calcula urmările, când dau dovadă de teribilism, iar finalul este, de cele mai multe ori, nedorit, iar numărul mare de accidente de circulație este o dovadă. Un alt semnal de alarmă tras de specialiști este consumul de alcool și de tutun, dar și de substanțe interzise. „Din punct de vedere statistic s-a constatat că, în ceea ce privește consumul de alcool și de tutun nu mai există nicio deosebire de gen, fiind cam la fel atât la băieți, cât și la fete. Cât privește substanțele interzise, preferatul tinerilor este cannabisul”, a precizat psihoterapeutul Mirela Dracinschi. Specialistul a atras atenția și asupra imaginii de sine, un aspect foarte important pentru tineri, de care depinde integrarea într-un grup. „Chiar dacă pare ciudat, unii tineri mi-au spus că se simt inconfortabil că li se văd omoplații sau au fost deranjați de un mic semn de acnee. Ei bine, dacă adulții trec peste astfel de aspecte, pentru tinerii pot fi foarte importante și le pot aduce probleme mari. Am constatat că mulí adolescení apelează la chirurgia estetică și dacă vă uitați atent veți observa o uniformizare a chipurilor, mulți dorind să arate ca în reviste ori să aducă foarte mult cu vedetele”, a mai spus psihoterapeutul.

Ce se întâmplă în creierul tinerilor. Explicațiile specialiștilor

Deși dezvoltarea cortexului prefrontal este ultimul pas pe lista creșterii, adolescentii suferă modificări majore în sistemul lor limbic, adică zona creierului care controlează emoțiile. Specialiștii cred că această nepotrivire între dezvoltarea componentei de control a impulsurilor și cea a părții creierului alimentată de hormoni și de emoții este ceea ce cauzează comportamentele de asumare a riscurilor care sunt atât de frecvente în rândul adolescenților. De aceea, specialiștii subliniază importanța stabilirii unor exemple de răspunsuri emoționale adecvate și ajutarea tinerilor să facă față situațiilor dificile care, după cum se vede, sunt din ce în ce mai frecvente. În ceea ce privește impulsivitatea, creierul adolescentului suferă o amplificare a activității circuitelor neuronale, care utilizează transmițătorul numit dopamină, principala responsabilă de existnța impulsului de căutare a satisfacției. Această secreție de dopamină determină două chestiuni importante - impulsivitatea crescută și predispoziția spre adicții, adică o căutare permanentă a satisfacției asociate noului. Își doresc acțiune imediată, reacția la experiența trăită trebuie să fie rapidă. Un alt factor important care trebuie adus în discuție este somnul. „Când adolescenții intră la pubertate, ei suferă de o stare de somn întârziată, adică au probleme în a adormi înainte de ora 23, pentru că secreția de melatonină atunci se produce la ei, și de a se trezi la ora 8 dimineața. Lipsa de somn duce la diferite tulburări cum ar fi consumul de cafeină ridicat, controlul slăbit al impusurilor și nivelul cognitiv scăzut, adică afectarea motivației, atenției și memoriei, dar și dezvoltarea tulburărilor de tip anxios-depresiv, a încheiat Mirela Dracinschi. Potrivit unei statistici publicate de către Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății,  29% dintre fetele de 15 ani și 13% dintre băieții de 15 ani din țările europene „se simt deprimați” mai mult decât o dată pe săptămână. Acest lucru este foarte grav, având în vedere faptul că jumătate din toate problemele de sănătate mintală la vârsta adultă își au debutul în timpul sau înainte de adolescență.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei