Mai poti face COVID-19 dupa ce ai trecut prin boala sau ai fost vaccinat? Medic: "Exista posibilitatea reinfectarii daca organismul nu a apucat sa produca anticorpi"
Dimensiune font:
Sute de mii de romani s-au infectat cu noul coronavirus, de la inceputul pandemiei pana in prezent, pe teritoriul tarii noastre, iar peste 1,2 milioane de persoane au fost vaccinate cu ambele doze de ser anti-COVID. Specialistii spun insa ca protectia obtinuta in urma infectarii (numita imunitate naturala) variaza in functie de severitatea bolii si de la o persoana la alta. Chiar si imunitatea data de vaccin variaza.
Cel mai recent raport al autoritatilor arata ca, de la inceputul pandemiei pana in prezent, in Romania au fost confirmate 983.217 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 880.429 de pacienti au fost declarati vindecati.
De asemenea, din numarul celor 3.413.955 de persoane vaccinate, din 27 decembrie pana in prezent, 1.258.049 de au fost primit deja doua doze.
Dr. Mahler: "Imunitatea dobandita prin vaccin tine mai mult fata de cea prin boala"
Multe persoane se intreaba insa cat de mult dureaza imunitatea dupa boala sau dupa vaccinare.
Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" din Capitala spune ca "imunitatea dobandita prin vaccin tine mai mult fata de cea prin boala".
Cum pleaca infractorii din Romania in plina pandemie. O firma de turism din Bucuresti ofera "pachet turistic" cu buletin fals de test negativ COVID inclus
"Ultimele date publicate indica faptul ca sansa de reinfectare in primele 180 de zile dupa ce ai trecut prin boala este mai mica. Adica timp de sase luni poti circula fara test dupa infectare.
Insa nu putem spune daca simptomele sunt mai grave sau mai putin grave fata de prima infectare, deoarece stim ca boala are o evolutie variabila de la un individ la altul, probabil sistemul imunitar si raspunsul imun al fiecarui individ fiind cele care sunt responsabile de tipul de raspuns la infectie.
Daca vorbim de imunitatea postvaccinala avem date certe in acest moment ca nivelul de anticorpi este protector timp opt luni, insa acesta perioada pare sa fie chiar mai mare, peste un an", a explicat Dr. Beatrice Mahler.
"La persoanele infectate postvaccinare simptomele sunt mai usoare"
Referitor la faptul ca sunt pacienti care se reinfecteaza dupa vaccin, medicul a precizat ca serurile nu au eficacitate de 100%, iar in acest caz exista riscul de infectare si dupa administrarea vaccinului.
"Vaccinurile au imunitate de 94-95%, altele chiar mai mica. Exista posibilitatea reinfectarii daca organismul nu a apucat sa produca anticorpi, insa la marea majoritate a persoanelor infectate postvaccinare simptomele sunt mult mai usoare fata de infectarea in cazul unei persoane nevaccinate.
Valeriu Gheorghita, despre cazurile de tromboza asociate cu vaccinurile impotriva COVID: "In tara noastra s-au inregistrat sapte cazuri. Nu s-a stabilit o legatura cu vaccinul"
Din cazurile pe care le-am intalnit pana in acest moment pacientii vaccinati nu au necesitat internare acuzand o tuse usoara sau o durere de gat.
Dintre cazurile de pacienti internati cu COVID dupa vaccinare de la "Marius Nasta" a fost internat cu o pneumonie complicata in care a fost nevoie de interventia chirurgului toracic, depistarea lui fiind o consecinta a testarii ca urmare a triajului, si NU ca urmare a simptomatologiei.
Simptomele predominante nu au fost insa cele de COVID ci cele ale bolii de care suferea", a mai explicat Dr. Beatrice Mahler.
Medicul a mai explicat ca dupa vaccinare, corpul incepe sa dezvolte anticorpi in aproximativ doua saptamani de la momentul vaccinari.
Pana cand respectam masurile de protectie
Chiar si dupa ce ne-am vaccinat sau am trecut prin boala, este important sa respectam cele trei masuri de protectie sanitara "de aur": spalat des pe maini cu apa si sapun, distantarea sociala si masca de protectie.
Specialistii spun ca, daca este purtata corect, masca de protectie este unul dintre cele mai eficiente moduri de a ne proteja de infectia cu noul coronavirus.
"Cand vorbim despre o masca conforma si purtata corect, adica sa acopere gura si nasul, intr-adevar protejeaza fiind in primul rand o bariera fizica. Ne protejeaza si in spatiul exterior dar cu atat mai mult in interior unde vorbim despre transmiterea prin aerosoli.
Practic masca, din toate statisticile pe care le avem reprezinta masura cea mai eficienta de protectie fata de infectia cu SARS-COV-2. Si ar mai fi un lucru important de adaugat si anume, aceasta sa fie schimbata suficient de des.
Daca este purtata corect, este schimbata destul de des si e conforma, in mod clar masca reprezinta un mijloc de protectie", a explicat Dr. Adrian Marinescu.
Medicii spun ca este important sa poarte masca si cel care are simptomatologie si cel care nu are.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau