Potrivit Primer, unele medicamente produse în România ar putea fi scoase de pe piață
Dimensiune font:
Primer, o companie care grupează aproximativ 20 de fabrici de medicamente, trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că unele dintre medicamentele pe care le produce ar putea dispărea de pe piață până la sfârșitul anului 2022. Potrivit Primer, unele fabrici farmaceutice vor fi forțate să facă o pauză. O creștere accentuată a costurilor cu utilitățile, precum și creșterea prețurilor materiilor prime utilizate pentru producerea medicamentelor, sunt principalele motive pentru care românii s-ar putea confrunta cu un deficit de medicamente în viitorul apropiat.
Situația economică actuală, cu creșterea rapidă a prețurilor la servicii, bunuri și materii prime, a dus la creșterea prețurilor în multe sectoare. Cu toate acestea, autoritățile române reacționează la creșterea prețurilor mai lent decât se așteaptă farmaciștii. Prin urmare, fabricile vor fi forțate să reducă producția de medicamente, ceea ce va afecta, fără îndoială, aprovizionarea. Astăzi, există o creștere de 300% a prețului ingredientelor. Deja astăzi putem vedea că prețul Fitonadionei aproape s-a dublat, Carbamazepina a crescut cu aproape 200%, iar paracetamolul mult solicitat a devenit cu aproape 300% mai scump comparativ cu prețurile din 2021.
Comparativ cu anul trecut, prețurile materiilor prime și excipienților utilizați în producția de produse farmaceutice au crescut semnificativ. În timp ce prețurile amidonului de porumb modificat și ale acidului benzoic au crescut de aproximativ 1,5 ori, unele materiale au crescut cu peste 1000%. Astfel, industria farmaceutică s-a confruntat cu o situație de costuri de producție semnificativ mai mari, care nu au putut decât să afecteze prețul produselor finite. Un alt motiv pentru care va crește prețul majorității medicamentelor , unele dispărând cu totul de pe piață, este creșterea costurilor cu energia, în special a gazelor naturale. Țările europene și în special România au înregistrat o creștere de până la 260% a prețului gazelor naturale, prețurile energiei electrice crescând cu 300% față de anul precedent. Datorită creșterii constante și din ce în ce mai abrupte a prețurilor materiilor prime și a energiei, Primer nu va putea furniza farmaciilor anumite medicamente.
Pentru a menține continuitatea producției interne de medicamente și, prin urmare, pentru a asigura accesul pacienților la acestea, Primer a cerut guvernului să își revizuiască politica de prețuri. Ca o reamintire, în luna August, Guvernul român a majorat impozitele pe câștigurile pentru jucătorii de la cazinourile online. Aceasta înseamnă că jucătorii care preferă jocuri ca la aparate EGT și alte jocuri de noroc vor trebui acum să plătească o taxă de până la 40% din câștigurile lor dacă acestea din urmă depășesc 67.500 de lei. Creșterea taxelor pe câștiguri are potențialul de a crește semnificativ veniturile la buget, în condițiile în care jocurile de noroc online din România sunt unele dintre cele mai dezvoltate din Europa. Fondurile strânse ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți situația din industria farmaceutică critică. Cu toate acestea, nu se știe încă dacă cererea Primer va fi acceptată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau