Recomandările Ministerului Sănătății privind folosirea măștilor:
- Măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
- Purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului.
- Păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului.
- Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.
- Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm.
- După fiecare purtare măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat.
Astfel de măști sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc. Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.
Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor subliniază însă că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.
De asemenea, se menține recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.
Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc, subliniază Ministerul Sănătății.
Farmaciștii dau asigurări că sunt suficiente măști
În farmacii vor fi suficiente măști și materiale de protecție după data de 15 mai, când purtarea măștilor în spațiile publice închise va deveni obligatorie, a dat asigurări Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici.
"În contextul noilor măsuri de protecție obligatorii în spațiile publice închise comunicate de către autorități și a reluării activităților economice care presupun deplasări și reintrarea în colectivități, membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) sunt pregătiți să asigure necesarul de măști și materiale de protecție pentru a fi comercializate prin farmacii", au dat asigurări reprezentanții asociației.
Ei mai spun că o preocupare permanentă de la începutul pandemiei COVID-19 "rămâne identificarea unor parteneri, inclusiv din rândul companiilor românești care și-au dezvoltat capacități de producție în acest segment, care să poată furniza echipamente și produse, conforme cu standardele în vigoare".
Adauga comentariul tau