Salariile unor angajaţi din Sănătate, Asistenţă Socială, Apărare şi Ordine Publică vor fi aduse la grila din 2022
Dimensiune font:
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că Guvernul urmează să aprobe ordonanţa de urgenţă prin care salariile unor angajaţi din Sănătate, Asistenţă Socială, Apărare şi Ordine Publică vor fi aduse la grila din 2022.
"În şedinţa de Guvern de astăzi aprobăm şi vom lua decizia în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă prin care vom face în aşa fel încât acele dezechilibre privind neaplicarea integrală a legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate şi în felul acesta toate categoriile profesionale, atât din sănătate, cât şi din celelalte instituţii, inclusiv din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vor fi beneficiarii încheierii acestei aplicări a legii 153", a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.
El a menţionat că proiectul noi legi a salarizării urmează să fie aprobat în toamnă şi să fie aplicat din 2024.
"Am luat această decizie pentru a putea să creăm premisele, astfel încât pe baza discuţiilor care au loc la Ministerul Muncii să finalizăm proiectul noi legi a salarizării şi în începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să putem să o aprobăm şi să poată să fie aplicată începând cu anul 2024. Ca atare, aprobăm această ordonanţă de urgenţă prin care vom face în aşa fel încât toate categoriile profesionale să beneficieze de închiderea prevederilor legii 153", a declarat Nicolae Ciucă.
Salariile de bază ale statisticienilor şi registratorilor medicali, infirmierelor şi brancardierilor, precum şi ale altor categorii de personal din sistemul de Sănătate vor fi aduse la grila din 2022 începând din această lună, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Muncii.
Aceeaşi prevedere se va aplica şi pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi pentru cel din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Potrivit documentului citat, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, o parte din personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar, respectiv statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieşii, nămolarii, spălătoresele şi îngrijitoarele nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă. Spre deosebire de restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenţi medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare etc), aceste categorii de personal sunt singurele din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă.
Acordarea nivelului salariilor de bază pentru aceste categorii de personal implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra ţintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va elimina dezechilibrele/discriminările de natură salarială din sectorul sanitar şi va permite acordarea unor salarii corespunzătoare pregătirii şi vechimii în muncă, subliniază iniţiatorii proiectului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau