Săracii României. Milioane de oameni din țara noastră se confruntă cu mari dificultăți de ordin economic, rata sărăciei fiind una dintre cele mai ridicate din UE
Dimensiune font:
Datele Institutului Național de Statistică arată că România avea la finele anului 2023 un număr de 3,97 milioane de persoane sărace, iar rata sărăciei relative a fost de 21,1%, în scădere cu numai 0,1 puncte procentuale față de anul precedent, acesta fiind al treilea cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, după Estonia și Letonia.
Institutul Național de Statistică a prezentat cifrele care arată că 1 din 5 (19,8%) români a fost afectată de deprivare materială și socială severă. Rata sărăciei relative este estimată pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodăriei. Cea mai înaltă incidență a sărăciei s-a întâlnit în rândul persoanelor de 0-17 ani (29,6%) și a celor de 18-24 de ani (24%). Rata sărăciei persoanelor care trăiau în gospodării cu minori și tineri de 18-24 de ani dependenți a fost 25,1% în anul 2023, mai mare cu 9,1 puncte procentuale, decât cea a persoanelor care trăiesc în gospodării fără minori și tineri dependenți
Dacă în anul 2023 nu s-ar fi plătit pensiile și celelalte transferuri sociale, 47,1% din populație s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative și în mod evident situația s-ar fi înrăutățit în cazul persoanelor vârstnice de 65 de ani și peste care, într-o proporție de 86,6%, ar fi fost în stare de sărăcie relativă. Aceeași situație s-ar fi întâlnit și la persoanele aflate în grupa de vârstă 55-64 de ani, dar într-o proporție mai redusă, de 49,4%.
Unde se înregistrează cea mai mare rată a riscului de sărăcie
Lipsa acută a resurselor financiare face ca unele persoane să nu își poată permite deținerea unor bunuri, efectuarea unor plăți sau consumul unor produse care, în stadiul actual de dezvoltare economico-socială, reprezintă un minimum de elemente necesare unui trai decent. În ceea ce privește riscul de sărăcie sau excluziune socială (AROPE), rata a fost de 32% în anul 2023, corespunzătoare unui număr de 6 milioane persoane.
Riscul de sărăcie sau excluziune socială este inegal distribuit și în profil regional. Cea mai mare rată a riscului de sărăcie sau excluziune socială s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (45,3%), urmată îndeaproape de regiunea Sud-Vest Oltenia (40,5%), iar cea mai mică rată s-a observat în regiunea București-Ilfov (12,3%). Din cele 6 milioane persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială, 3,97 milioane persoane se aflau în risc de sărăcie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau