Sarea şi Cernobîlul ne omoară!
Dimensiune font:
* medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” trag un semnal de alarmă asupra înmulţirii cazurilor de guşă şi cancer tiroidian * afecţiunile sunt puse în special pe seama deficitului de iod din alimentaţie, dar şi de efectele exploziilor nucleare de la Cernobîl sau Fukushima
Chirurgii din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” trag un semnal de alarmă asupra înmulţirii cazurilor de guşă şi de hipertiroidism, afecţiuni cauzate de deficitul de iod din alimentaţie. Cel puţin în cazul guşei, specialiştii ajung să aibă zilnic pe masa de operaţie, în medie, două astfel de cazuri. Cele mai multe cazuri provin din judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ şi Galaţi. Guşa se declanşează când organismul nu poate să asigure un nivel sanguin normal al hormonilor tiroidieni. „Asistăm la o creştere a patologiei tiroidiene. Consumul raţional de sare iodată poate preveni aceste afecţiuni, raţia zilnică fiind de 6 grame la un adult şi 4-5 grame la un copil. Foarte important este ca populaţia să nu depăşească acest dozaj, pentru că riscă să ajungă în extrema cealaltă, când nivelul crescut de iod din organism poate duce la declanşarea cancerului de tiroidă”, au spus specialiștii.
Cancerul tiroidian ia amploare la Iaşi
Conform unui studiu efectuat de specialiştii de la Clinica I Chirurgie pe zona Moldovei, în ultimii 10 ani s-au operat peste 2.500 de cazuri de guşă, cu o medie de 200 de cazuri pe an. Însă, în ultimii doi ani, media a crescut la 300 de cazuri pe an. În cazul cancerului de tiroidă, în ultimii cinci ani au fost operaţi 150 de pacienţi cu această afecţiune, Iaşul situându-se pe primul loc, cu 80 de cazuri. Cât priveşte incidenţa cancerul de tiroidă, chirurgii susţin că radiaţiile rezultate în urma accidentului nuclear de la Cernobîl, dar şi a celui de anul trecut, de la Fukushima, au influenţat foarte mult creşterea patologiei pe acest segment.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau