Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate

download (3)

Dimensiune font:

| 25-01-2023 15:14

 Stresul de scurtă durată este trăit de mulți dintre noi și cumva este o parte obișnuită a cotidianului. Însă când acesta devine cronic sau de lungă durată, poate avea un impact grav asupra stării de sănătate.

Stresul este un răspuns natural la situații solicitante și face ca organismul să elibereze hormoni, cum ar fi cortizolul, cunoscut ca hormonul stresului, și adrenalina. Aceștia ajută la pregătirea organismului să intre în acțiune, specialiștii descriu această acțiune ca pe o stare de atenție sporită sau de excitare.

Printre factorii declanșatori ai stresului se numără situațiile periculoase și presiunile psihologice, precum termenele limită, examenele sau evenimentele sportive.

Stresul cronic, cauze și simptome

În mod normal, efectele fizice ale stresului nu durează foarte mult, însă sunt situații în care unii oameni se află într-o continuă stare de vigilență sporită, fapt care în timp duce la stresul cronic.

 

Iar printre cauzele stresului cronic se află:

- locurile de muncă aflate sub presiune ridicată

- dificultățile financiare

- relații dificile.

Vezi și: Oamenii toxici, cum îți afectează sănătatea. Cum îi recunoști pe cei care te obosesc și te lasă fără energie

Stresul cronic pune presiune pe organism pe o perioadă mai mare de timp, iar acest lucru poate provoca o serie de simptome, fiind de altfel un factor de risc pentru anumite boli.

Simptomatologia stresului cronic diferă, de la o persoană la alta, în funcție de severitatea acestuia și include:

- iritabilitate, care poate fi extremă

- oboseală

- dureri de cap

- dificultatea sau incapacitatea de concentrare

- gânduri împrăștiate

- probleme digestive

- modificări ale apetitului

- sentiment de neajutorare

- senzația de pierdere a controlului

- stimă de sine scăzută

- lipsa dorinței sexuale

- nervozitate

- infecții sau boli frecvente, arată Medical News Today.

Stresul cronic, idei de gestionare

Pentru a afla cum putem gestiona stresul cronic, în așa fel încât să nu ne facem rău, am discutat cu psihologul Gina Dafinoiu, care ne-a oferit câteva soluții, car cu puțin exercițiu, pot fi la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cel mai important este să ne facem o listă a priorităților, iar a avea grijă de noi înșine nu ne face egoiști.

”Pentru o bună gestionare a stresului cronic recomand să ne îngrijim de bunăstarea noastră fizică și mintală și să facem din asta întotdeauna o prioritate. Mișcarea sub toate formele ei poate ajuta la combaterea stresului”, a declarat psihologul Gina Dafinoiu, în exclusivitate pentru DCMedical.

De asemenea, mai spune psihologul, sportul, dansul, plimbările, precum și alte activități fizice pot fi utile atunci când suntem stresați. Iar acestea, alături de ceea ce recomandă specialiști în nutriție, o alimentație bogată în vitamine și minerale, dar și hidratarea adecvată, sunt parte dintr-un stil de viață sănătos, care să ne ofere un boost de energie, interioară și exterioară.

Psihologul sugerează și petrecerea timpului în natură, iar acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat în Finlanda, unde persoanele aflate sub medicație pentru tulburări psiho-emoționale, precum depresia sau anxietatea, au avut o nevoie mai mică de astfel de medicamente după plimbările în natură.

2. -imagine fara descriere- (young-couple-love-love-story-autumn-forest-park_93255500.jpg)

Plimbarea în natură, benefică pentru sănătatea emoțională. FOTO: Freepik @bristekjegor

”Este necesar să petrecem timp în natură, cât de des putem. Timpul petrecut în aer liber ne energizează și ne dă o stare de bine.

Meditația bazată pe mindfulness (n.r. conștientizarea și acceptarea emoțiilor și trăirilor) este extrem de benefică pentru a reduce stresul”, a mai spus psihologul, subliniind că este la fel de important ”să evităm factorii stresori și să nu interacționam cu elemente negative, atât cât putem”.

De aceea este bine nu doar să recunoaștem stresorii pentru a-i putea evita, dar să încercăm să devenim neutrii față de aceștia.

”Cultivarea relațiilor sănătoase, gândirea pozitivă, crearea unor obiective, activarea resurselor noastre interioare ne pot ajuta în gestionarea stresului”, a concluzionat psihologul.

Vezi și: Ieșirea în aer liber, efecte surprinzătoare. Reduce medicația pentru insomnie și anxietate

Stresul cronic, efecte nocive asupra sănătății

Gestionarea stresului cronic este extrem de important, deoarece acesta poate avea efecte nocive asupra sănătății, fizice și psihice.

Printre acestea se numără:

- boli de inimă

- tensiune arterială ridicată

- diabet

- obezitate

- un sistem imunitar slăbit

- disfuncție sexuală

- tulburări gastrointestinale

- iritații ale pielii

- infecții respiratorii

- boli autoimune

- insomnie

- epuizare

- depresie

- tulburări de anxietate

- tulburare de stres posttraumatic (PTSD)

- schizofrenie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:15

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Covid-19. Dr. Emilian Popovici: OMS a dat un semnal. Unora li se pare un pic forțată această propunere. Nu putem să stăm și să așteptăm
25/03/2023 21:19

Dr. Emilian Popovici a vorbit la emisiunea „Dezbateri in Sănătate” de la DC News TV despre argumentele trecerii in faza endemică a infectării cu SARS-CoV-2. „Acum, in acest moment, stim ...

A murit tânărul aflat în comă după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea/ Explicațiile medicilor
25/03/2023 21:11

Ionut Marian Călărău, tănărul care a stat in comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit in spital ieri dimineată. Anuntul a fost făcut pe retelele sociale de famil ...

Medicii avertizează: O boală pe care mulți o confundă cu răceala se răspândește în România
25/03/2023 11:56

Numărul cazurilor de tuberculoză este in crestere in Romania. Anul trecut au fost aproape 9.000 de cazuri, cu peste o mie mai multe decat in 2021. Fosta boală a sărăciei a devenit in secolul XXI o boală a ...

O nouă pilulă a vindecat de cancer o treime dintre pacienții în fază terminală pe care a fost testată
24/03/2023 14:50

 Pacientii bolnavi de leucemie in fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă sansă să se vindece multumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews. Acest me ...

Beneficiile consumului de ștevie
24/03/2023 10:37

  Pe langă faptul că este una dintre mancărurile slabe in calorii, stevia contine o cantitate mare de vitaminele C, A, E, K, dar si potasiu, fosfor, calciu, zinc, fier si proteine, potrivit studiilor. ...

Doi rezidenți de la Spitalul „Sf Spiridon
23/03/2023 13:53

Parchetul General a anunţat joi că a dispus plasarea sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile, a doi medici rezidenţi de la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ din Iaşi acuzaţi de luare de mită, i ...

 Terapia cu aerosoli: descoperă oferta de nebulizatoare de la Med Tehnica
21/03/2023 13:49

Terapia cu aerosoli este una dintre modalitătile de tratament pe care medicii specialisti le recomandă pacientilor care se confruntă cu anumite afectiuni respiratorii. Terapia se realizează cu ajutorul unui ...

1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spitale
20/03/2023 13:00

Un număr de 1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, a informat, luni, Ministerul Sănătăţii. La ATI sunt trataţi 142 de pacienţi, dintre care 119 nu sunt vaccinaţ ...

Cafea cu ulei de cocos. Care sunt beneficiile acestei băuturi aromate
19/03/2023 08:05

Multă lume este dornică să afle de ce este bine să consume cafea cu ulei de cocos. Pe langă faptul că savuroasa cafea este o sursă de energie, aceasta este bogată in antioxidanti si nutrienti. Specialis ...

Olandezii sunt plini de râie
17/03/2023 14:42

Numărul cazurilor de scabie in Olanda creste din nou si se află in prezent la cel mai inalt nivel de cand a atins varful la inceputul lunii decembrie, potrivit institutului de cercetare Nivel. Institutul a ra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei