Stresul și scumpirile, principalele cauze ale insomniei românilor
Dimensiune font:
Stresul și scumpirile reprezintă principalele cauze ale unei realități îngrijorătoare: românii se plasează pe ultimele locuri în privința orelor și calității somnului. Astfel, țara noastră se plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința numărului de ore dormite noaptea.
Stresul, scumpirile și programul prelungit la birou reprezintă principalele surse de insomnii pentru aproximativ 61% dintre români.
Un studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză (CIPRA) indică stresul ca fiind factorul principal care afectează calitatea somnului. Mai afectate sunt femeile: 57% nu dorm deloc bine noaptea, comparativ cu 50% dintre bărbați .
Potrivit acestui studiu principalele motive ale lipsei somnului sunt:
- 61% – stresul din timpul zilei
- 40% – scumpirile
- 41% – folosirea telefonului înainte de culcare
- 35% – privitul la televizor înainte de culcare
- 33% – mănâncă sau beau înainte de culcare
- 15% – ajung târziu acasă din cauza programului prelungit la serviciu.
Avertismentul medicilor
Medicii atrag atenția că somnul insuficient și neodihnitor afectează, în primul rând, creierul. Este cauza pentru care mulți români mărturisesc că nu se pot concentra, că au probleme de memorie și nu sunt eficienți la locul de muncă.
Dar somnul insuficient și neodihnitor deschide calea spre boli severe: afecțiuni cardiovasculare, diabet…
Medicul pneumolog Ioana Munteanu , președintele Secțiunii de somnologie și ventilație non-invazivă din cadrul Societății Române de Pneumologie, subliniază că, ”pe lângă consecințele cardiovasculare, sunt și cele legate de diabetul zaharat. Sunt o serie de boli edocrine, tulburări hormonale legate de hormonii de creștere, tulburări legate de hormonii sexuali. Poate determina impotență pentru bărbați și infertilitate atât pentru bărbați cât și pentru femei”.
Pe de altă parte, peste 40% dintre românii participanți la acest studiu au declarat că, din cauza că nu se odihnesc suficient, au renunțat la pasiuni, la întâlnirile cu prietenii și rudele. Aceste aspecte sunt confirmate de psihologi care observă acest fenomen de izolare și frustare mai ales în cazul tinerilor angajați în companii.
Potrivit specialiștilor o noapte nedormită se recuperează cu trei nopți cu somn normal. Pentru depistarea tulburărilor legate de somn, Societatea Română de Pneumologie a lansat un Ghid de Somnologie.
În studiul CIPRA au fost incluse 1.003 persoane din mediul urban și rural, cu vârste între 18 și 65 de ani, utilizatori de internet
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau