Tratament minune pentru bolnavii cardiaci. Reduce mortalitatea cu 33%
Dimensiune font:
Cercetători de la Centrul Național Spaniol de Cercetare Cardiovasculară (CNIC) au anunțat rezultatele unui studiu la Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC 2022), arătând că o polipastilă compusă din trei medicamente a redus moartea cardiovasculară cu 33% în populația de pacienți care a suferit anterior un infract miocardic.
„Rezultatele studiului SECURE arată că, pentru prima dată, polipastila, care conține aspirină, ramipril și atorvastatină, reușește o scădere semnificativă, din punct de vedere clinic, a evenimentelor cardiovasculare recurente în rândul persoanelor care s-au recuperat după un infarct suferit anterior”, a declarat dr. Valentin Fuster, directorul și medic șef al Mount Sinai Heart și director general al CNIC.
Pacienților, care se recuperează după un infarct miocardic, li se prescriu tratamente specifice pentru a preveni evenimente cardiovasculare ulterioare.
Terapia standard include trei medicamente diferite: un agent antiplachetar (cum ar fi aspirina), ramipril sau un medicament similar pentru controlul tensiunii arteriale, și un medicament care reduce colesterolul, cum ar fi o statină.
În general, mai puțin de 50% dintre pacienți respectă în mod constant regimul de tratament prescris
„Deși majoritatea pacienților respectă inițial tratamentul după un eveniment acut, cum ar fi un infarct, ei renunță să-l mai urmeze după primele câteva luni. Scopul nostru a fost să dovedim un impact chiar de la început, iar majoritatea pacienților din studiu au început să ia polipilula în prima săptămână după ce au avut un infarct”, a explicat dr. Fuster.
„Respectarea tratamentului după un infarct miocardic acut este esențială pentru a preveni eficient un al doilea atac”, a declarat dr. José María Castellano, primul autor al studiului.
Oamenii de știință de la CNIC au demonstrat pentru prima dată că prescrierea acestei polipastile a îmbunătățit semnificativ respectarea tratamentului în rândul pacienților care se recuperează după un infarct miocardic, în studiul FOCUS, publicat anterior în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie (JACC).
Polipastila analizată în studiu, comercializată sub numele de Trinomia, conține aspirină (100 mg), inhibitorul enzimei de conversie a angiotensinei ramipril (2,5, 5 sau 10 mg) și atorvastatin (20 sau 40 mg).
„Polipilula, este o strategie foarte simplă care combină trei tratamente esențiale pentru acest tip de pacient, și și-a dovedit valoarea deoarece a îmbunătățit respectarea tratamentului, ceea ce a înseamnat că acești pacienți primesc un tratament mai bun și, prin urmare, au un risc mai mic pentru reapariția unor evenimente cardiovasculare”, a precizat dr. Castellano.
Studiul SECURE a inclus 2.499 de pacienți din șapte țări europene (Spania, Italia, Germania, Republica Cehă, Franța, Polonia și Ungaria) care s-au recuperat după un infarct. Participanții la studiu au fost repartizați aleatoriu pentru a primi terapie standard sau polipilula CNIC. Vârsta medie a participanților a fost de 76 de ani, iar 31% au fost femei. Populația studiată a inclus 77,9% indivizi cu hipertensiune arterială, 57,4% cu diabet și 51,3% cu antecedente de fumat.
Cercetătorii au analizat incidența a patru evenimente cardiovasculare majore: decesul din cauze cardiovasculare, infarct miocardic non-fatal, AVC non-fatal și necesitatea revascularizării coronariene de urgență (restabilirea fluxului sanguin printr-o arteră coronară blocată).
Studiul a urmărit pacienții pentru trei ani și a produs rezultate concludente: pacienții care luau polipastilele CNIC au avut un risc cu 24% mai mic pentru apariția acestor patru evenimente decât pacienții care au luat separat cele trei medicamente.
O constatare remarcabilă a studiului a evidențiat efectul polipastilei asupra decesului cauzat de boli cardiovasculare, arătând o reducere a mortalității cu 33%.
De asemenea, studiul a constatat că pacienții din grupul care au luat polipastila au respectat tratamentul într-un număr mai mare decât cei din grupul de control.
„Descoperirile studiului SECURE sugerează că polipastila ar putea deveni un element integral al strategiilor de prevenire a evenimentelor cardiovasculare recurente la pacienții care au avut un infarct. Prin simplificarea tratamentului și îmbunătățirea respectării acestuia, abordarea are potențialul de a reduce, la nivel global, riscul de boli cardiovasculare recurente și moartea”, a mai precizat dr. Fuster.
Rezultatele studiului au fost publicate în The New England Journal of Medicine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau