Turmericul, ajutor în inflamații, probleme cardiace și tonic cerebral
Dimensiune font:
Turmericul (Curcuma longa) este una din numeroasele specii de curcuma. Cunoscută și ca șofran indian, a fost folosit în India în urmă cu 4.000 de ani, în medicina ayurvedică. Din plantă se folosesc ramificațiile rizomului de turmeric, de culoare galbenă spre portocalie. Ele sunt procesate și transformate în pudră, iar substanța activă este curcuminul. Având un gust ușor amărui și piperat, turmericul este un ingredient cheie în bucătăria orientală, fiind întâlnit în multe rețete din Asia de Sud-Est, dar și din Orientul Mijlociu. Pudra de turmeric este poate cel mai bine cunoscută ca fiind unul dintre condimentele principale folosite în prepararea de curry. Asemenea ghimbirului, el poate fi gătit și proaspăt, dar poate fi și murat.
Turmericul nu este doar un condiment, ci și un bun adjuvant în medicină. Este un antiinflamator puternic, cu efecte foarte bune în șocul septic, boli inflamatorii și autoimune.În plus, are și proprietăți antioxidante dovedite. În spatele procesului accelerat de oxidare se află niște molecule numite radicali liberi, care pătrund în organism din cauza mediului toxic în care trăiește și pot acționă direct asupra celulelor și a ADN-ului. Poluarea, radiațiile, fumatul sau pesticidele facilitează apariția radicalilor liberi, care pot grăbi îmbătrânirea și cauza boli autoimune sau cardiovasculare. Compoziția chimică a turmericului ajuta la blocarea acțiunii radicalilor liberi, în același timp stimulând enzimele responsabile pentru combaterea lor.
Turmericul protejează creierul împotriva bolilor degenerative, are efect antiinflamator și antioxidant, previne coagularea sângelui, protejează organismul de boli cardiovasculare și este un ajutor de nădejde al sistemului imunitar, un bun aliat in lupta contra virusilor si a bacteriilor. Consumul de turmeric este foarte util și în curele de slăbire. Pudra de turmeric poate fi consumată zilnic fie în salate, ceaiuri, în iaurt în ceaiuri.
Este un aliat de nădejde și în bucătărie, putând fi peste omlete, în supe de pui sau de legume, cele cu găluște și chiar în supele cremă, precum cele de dovleac ori ciuperci. Este foarte bun în preparatele cu orez și în toate mâncărurile de legume.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau