1 Iunie, Ziua tuturor copiilor
Dimensiune font:
Timpul petrecut de alături de copiii contribuie la formarea unei relații sănătoase copil-părinte. Mai mult decât atât, îi ajută pe cei mici să crească și să se dezvolte, oferindu-le un model de urmat în momentul în care vor fi și ei adulți.
La nivel mondial Ziua Copilului este sărbătorită în două date diferite. Pe 1 iunie este Ziua Internațională a Copilului, iar pe 20 noiembrie se marchează Ziua Universală a Copiilor. În general, fiecare țară în parte alege una dintre cele două date pentru a sărbătorii copiii.
Despre o zi din an dedicate copiiilor și drepturile celor mici s-a vorbit prima data în 1925 la Geneva, atunci când a avut loc Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. Cu această ocazie, cei 54 de participanți la eveniment, adunați din mai multe țări ale lumii, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului.
După această conferință, multe guverne au introdus Ziua Copilului. În anul 1954, Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o dată la așa-numita Ziua Copilului.
România a sărbătorit prima data Ziua Copilului în anul 1950, iar după recomandarea UNICEF, țara noastră, membră a ONU, a adoptat data de 1 iunie drept Ziua Copilului.
Când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Copiilor
Cele mai vechi informații despre o zi dedicată copiilor datează din secolul XIX, mai exact din 1856 în statul Massachusetts.
Tradiția vorbește despre un pastor care, în luna iunie a anului 1856, a ținut o predică specială pentru copii. Pastorul a numit acea zi „Rose Day”, iar mai târziu i-a fost schimbat numele în „Flower Sunday” și apoi „Children Day”.
O altă mențiune privind apariția Zilei Copilului se referă la un consul general chinez din San Francisco. La începutul secolului XX, acesta a adunat un grup mare de copii chinezi din cartierele orașului american și au sărbătorit împreună Ziua Dragonului. Acest moment a coincis cu Conferința de la Geneva și de aici s-a făcut legătura cu 1 iunie.
Statele asiatice, cele comuniste și mai apoi multe dintre țările occidentale au adoptat pe rând ziua de 1 iunie ca fiind momentul în care sunt sărbătoriți copiii din toată lum
20 noiembrie, Ziua Universală a Copiilor
Dar pe lângă data de 1 iunie, mai există o zi oficială dedicată celor mici.
În fiecare an, pe 20 noiembrie pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, UNICEF sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
Cu ocazia acestezi zile se promovează respectarea drepturilor copilului și se organizează campanaii de strângere de fonduri pentru rezolvarea problemelor dificile cu care confruntă copii.
Ziua Copulului reprezintă un prilej de bucurie pentru cei mici, dar și pentru părinții care își pot aduce aminte de perioada copilăriei. Momentul aduce bucurie pentru cei mici, distracție, jocuri, dulciuri și activități tematice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau