40 la sută dintre copii sunt victimele cyberbullyingului
Dimensiune font:
Doi din cinci copii (40%) spun că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, fiind supuşi cyberbullying-ului, doar trei din 10 victime având încredere să discute despre acest aspect, potrivit unui sondaj prezentat marţi de organizaţia Salvaţi Copiii, cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet 2023.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a subliniat că România are măsuri legislative pentru prevenirea fenomenului.
"Putem să afirmăm cu tărie că, cel puţin în ceea ce priveşte ca ţară, avem toate măsurile luate, astfel încât să se facă o diferenţă şi o protecţie clară între ceea ce aduce bun internetul şi care vine la pachet şi deodată cu negativul. Legea protecţiei drepturilor copilului, care a fost recent adoptată în formă nouă de către Guvern, (...) prevede articole substanţiale care se referă la protecţie copilului în general din ţara noastră privind abuzurile, privind neglijările, privind tot felul de situaţii negative pe care le poate întâmpina, inclusiv în zona de online", a spus Firea.
Totodată, ministrul a precizat că specialişti din cadrul Ministerului Educaţiei, împreună cu cei de la Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, lucrează la o strategie privind protecţie drepturilor copilului pentru perioada următoare, care va fi, în curând, adoptată.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion a arătat că instituţia pe care o reprezintă are în vedere o serie de măsuri pentru diminuarea fenomenului, printre acestea numărându-se formarea pe competenţe digitale, în cadrul PNRR, a 100.000 de profesori din România, prin punerea în aplicare a ordinului de ministru prin care va fi mărit numărul de consilieri şcolari cu nu mai puţin de 50%.
"Creşterea este spectaculoasă, pentru că în acest moment avem aproximativ 2.300 de consilieri şcolari, persoane dedicate care pot discuta cu copiii alte probleme decât ecuaţii şi analize sintactice", a spus Sorin Ion.
Secretarul de stat a mai spus că Ministerul Educaţiei are în vedere şi colaborarea cu alte instituţii şi organizaţii care desfăşoară astfel de activităţi.
Directorul adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Maria-Manuela Catrina, a recomandat părinţilor o serie de "măsuri de filtrare sau monitorizare" a internetului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau