Ce întrebări nu este etic să le adreseze HR managerul la interviul de angajare
Dimensiune font:
Numărul ofertelor pentru locuri de muncă după profesii, este în creștere, iar „lupta” pentru un angajat calificat este tot mai acerbă. La un interviu de angajare, misiunea de a face o impresie bună o are atât candidatul, care vrea să obțină poziția, cât și HR managerul, care reprezintă interesele companiei și caută un angajat bun. Întrebările adresate și atmosfera de la interviu, pot chiar să influențeze stabilirea unei colaborări de succes. În continuare, vezi top 5 întrebări, pe care un recrutor nu trebuie să le adreseze, ca să nu eșueze interviul.
- Planifici să te căsătorești în curând?
Întrebările despre viața personală sunt nepotrivite la un interviu de angajare. Din aceeași categorie fac parte întrebările despre copiii sau planificarea acestora. Deși, de cele mai multe ori femeile sunt discriminate la locul de muncă, aceste întrebări sunt necorespunzătoare și pentru bărbați. Mai potrivit ar fi dacă HR managerul o să întrebe candidatul dacă vede jobul ca o opțiune long-term; planifică absențe de lungă durată de la job sau dacă este disponibil să se rețină după program, în situații excepționale.
2. În ce religie crezi?
Dacă interviul de recrutare nu este organizat de o instituție religioasă, unde religia angajaților influențează procesul de lucru, atunci această întrebare nu trebuie adresată. HR managerii nu trebuie să abordeze subiectul credinței, spiritualității sau a obiceiurilor religioase. De altfel, un viitor angajat caută locuri de muncă după orașe sau după alte criterii relevante pentru a oferi un randament bun, iar confesiunea religioasă nu se regăsește printre acestea. Ca alternativă, intervievatul poate fi întrebat dacă este disponibil să lucreze duminica. Totuși, întrebarea precedentă are statut de excepție și trebuie adresată doar dacă are o influență mare asupra jobului.
3. Fumezi sau consumi alcool?
Această întrebare nu trebuie adresată la un interviu de angajare pentru că ține de obiceiurile sau de viciile personale. Or, nimeni nu este perfect și toți avem tabieturile noastre, în afara programului de lucru. Dacă intervievatul s-a descurcat bine la întrebările precedente, atunci aceste detalii își pierd din importanță.
4. Ce vârstă ai?
Discriminarea în funcție de vârstă încă persistă în Republica Moldova. Cu siguranță, nu vârsta este criteriul principal, care determină abilitățile sau nivelul de responsabilitatea a unui viitor angajat. De cele mai multe ori, discriminați din cauza vârstei se simt angajații trecuți de 40 de ani. Pentru a nu pune candidatul într-o situație neplăcută și confuză, evită adresarea directă a acestei întrebări.
Totuși, aceste detalii sunt relevante, dacă se regăsesc în cerințele jobului. De exemplu, angajații minori nu pot lucra în ture de noapte sau la joburi, care presupun vânzarea băuturilor alcoolice. În acest caz, trebuie demonstrată vârsta angajatului.
În timpul unui interviu de angajare, este foarte important ca un HR managerul să utilizeze mecanisme corecte, care să determine dacă un intervievat este potrivit pentru ofertele disponibile de locuri de muncă după categorii. Interviul de angajate necesită atenție sporită la detalii și inteligență emoțională. Un principiu fundamental, după care se conduc majoritatea recrutorilor, este să nu adreseze întrebări care nu sunt relevante cu locul de muncă disponibil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau