"Dacă Ucraina cade, Rusia nu se va opri pe malurile Nistrului." Cea mai mare frică într-un sat moldovenesc înconjurat de Transnistria
Dimensiune font:
Războiul din Ucraina a aruncat o umbră asupra Transnistriei. Regiunea s-a desprins de Republica Moldova în 1990, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, dar independența ei nu este recunoscută internațional. Transnistria este în mare parte pro-rusă. Moldoveni ca Iurie Coțofan se tem că țara lor s-ar putea confrunta cu o soartă similară Ucrainei. Mulți oameni din Republica Moldova își doresc legături mai strânse cu Occidentul, iar anul trecut, țara a cerut să adere la Uniunea Europeană.
21 mai, capitala Republicii Moldova. Zeci de mii de oameni participă la un miting în favoarea aderării la Uniunea Europeană. Mulți sunt mânați și de teama unei invazii a rușilor.
Iurie Coţofan este unul dintre ei. Știe ce înseamnă să lupți împotriva rușilor. El și camarazii săi au încercat să apere pământul moldovenesc împotriva separatiștilor pro-ruși, acum trei decenii. Se întreabă dacă va trebui să meargă din nou la război.
Iurie Coţofan, veteran de război: "Gândiți-vă în felul următor: Moldova și Ucraina. Dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri pe malurile Nistrului."
Trupele Rusei sunt deja pe teritoriul Republicii Moldova, în temeiul dreptului internațional.
Această parte a Nistrului separă Moldova de statul separatist de pe malul estic: Transnistria. S-a separat de Moldova în anii 1990 - un război post-sovietic înghețat. Cei care vor să viziteze această regiune trebuie să ia feribotul. Dincolo de apă, veghează soldații ruși - sunt aici de 30 de ani, oficial într-o misiune de "menținere a păcii".
Ne întâlnim cu Iurie Coţofan la Cocieri - un sat moldovenesc înconjurat de Transnistria. La prima vedere, totul pare liniștit – dar pentru Iurie nu este. Iurie Coţofan, veteran de război: "Nu mai este liniște aici din 1991. Atâta timp cât armata rusă este pe malul stâng al Nistrului și acest loc este sub ocupație, nu va mai fi pace prea curând."
Satul Cocieri este împărțit: mulți din comunitate se simt neglijați de guvernul de la Chișinău. Și au o slăbiciune pentru Rusia.
"Nu suntem deloc împotriva Rusiei. Preferăm legături strânse, să ne ajutăm, să ne sprijinim reciproc.", spune o femeie. "Mulți oameni îl urăsc pe Putin pentru că, spun ei, declanșează războaie, dar de fapt pare să fie exact invers.", afirmă o altă localnică.
Dar chiar și în acest sat mic, taberele sunt împărțite: unii vor să primească ajutor din partea Rusiei, alții speră în aderarea la Uniunea Europeană. Mulți se tem că războiul din Ucraina vecină ar putea bate curând la ușa lor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau