De ce mulți români nu vor să-și riște viața pentru patrie: „Nu merg la război ca să apăr averile corupților și ale șmecherilor care fug din țară”
Dimensiune font:
Românii se tem mai mult de creșterea prețurilor și inflație decât de pericolul folosirii bombelor nucleare sau declanșarea celui de-al treilea război mondial, potrivit Barometrului de securitate al României, care a cercetat efectul invaziei ruse din Ucraina asupra orientării geopolitice a românilor.
Întrebați care consideră că este cea mai mare preocupare legată de războiul din Ucraina, 46,3% dintre respondenți au indicat „că va duce la creșteri foarte mari ale prețului energiei și ale prețurilor în general”.
Pe locurile următoare figurează „amenințarea utilizării armelor nucleare de către Rusia” – 22,9% și „teama că ar putea duce la al treilea război mondial” – 17,7%.
Barometrul de securitate al României a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Sondajul a fost realizat în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, prin metoda interviurilor telefonice, pe un eşantion de 1.001 persoane, având o eroarea maximă admisă de +/- 3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
Ce ați face dacă țara noastră ar fi atacată?
La întrebarea „ce ați face dacă țara noastră ar fi atacată?”, 36,3% au răspuns „aș participa, cum pot, la apărarea țării”.
Restul persoanelor intervievate au spus fie că vor aștepta să vadă cum decurg lucrurile (33,2%), fie că vor pleca din țară sau s-ar ascunde într-un loc sigur (29,1%).
De ce nu se grăbesc să-și riște viața pentru țară peste 60 de procente dintre români? Iată ponderea răspunsurilor:
„E normal să meargă la război militarii, nu oamenii obișnuiți” – 32,3%
„Am obligații în primul rând față de familie, nu față de țară” – 23,6%
„Nu merg la război ca să apăr averile corupților și ale șmecherilor care fug din țară” – 22,6%
„Nu avem ce apăra, România este în mâinile străinilor oricum” – 18,1%
S-a prăbușit încrederea în Armată, SRI și MAE>
Sondajul evidențiază totodată o scădere generalizată a încrederii în instituțiile statului. De la biserică și parlament până la Armată, SRI și MAE. Aceste ultime trei instituții fiind și cele care au pierdut cele mai multe procente comparativ cu barometrul realizat anul trecut.
Președintele României este singura instituție care stă mai bine la nivelul încrederii comparativ cu anul trecut, dar rămâne către coada clasamentului, alături de Guvern și Parlament.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau