'Dependența de butoane' este boală națională: Viciul care fură prezentul și interzice viitorul
Dimensiune font:
Industria jocurilor de noroc a suferit prima mare înfrângere în România. Deputații au adoptat ieri, cu 243 de voturi pentru și 4 abțineri, proiectul de lege căruia i s-au adus patru amendamente prin care au fost înăsprite regulile privind locurile în care se desfășoară jocuri de noroc.
Cea mai importantă modificare dintre acestea este fără îndoială aceea ca spațiile care dețin mijloace de tip slot-machine, mai precis cunoscutele ”păcănele” nu pot funcționa decât în localitățile cu o populație mai mare de 15.000 de locuitori. Oare este suficient pentru a domoli setea românilor de a juca la păcănele? Probabil că nu!
De la oameni foarte bogați și celebri și până la oameni extrem de săraci și de necunoscuți, în absolut toate categoriile sociale găsim jucători de păcănele.
Motivele pentru care ei aleg să joace la păcănele sunt diverse: de la amuzament, până la speranța falsă că ”se vor scoate” și vor da lovitura, sunt din ce în ce mai multe persoane care aleg să își petreacă ore în șir în sălile de jocuri.
Pierderea banilor este probabil cea mai mică pierdere pe care un împătimit al jocurilor de noroc o are în momentul în care merge într-o sală de jocuri.
Sunt mii de familii distruse, case și bunuri pierdute sau și mai rău persoane care s-au sinucis din cauza jocurilor de noroc.
În fapt, vina nu este a sălilor de jocuri sau a ghinionului. Vina este a celui care decide să meargă să își riște banii cu falsa impresia a unei îmbogățiri rapide.
Este vina similară cu cea a unui fumător care se îmbolnăvește de plămâni sau a unui alcoolic care face ciroză, cu mențiunea că oamenii se pot îmbolnăvi de plămâni sau pot face ciroză și fără să aibă cele două vicii menționate anterior.
Jucatul la păcănele este o boală națională, iar motivele principale datorită cărora s-a ajuns în situația actuală sunt următoarele:
- Lipsa educației financiare: Este foarte cunoscut faptul că în România educația financiară lipsește cu desăvârșire fie că vorbim despre școală sau despre îndrumarea părintească, tânărul român nu are cunoștințe elementare despre o bună organizare financiară
-La orice colț de bloc se găsește o sală de jocuri: Din păcate și acesta este un motiv pentru care foarte multe persoane aleg să își petreacă timpul în săli de jocuri. Fiind foarte faci accesul către o sală de jocuri și nefiind nevoie să se deplaseze foarte mult pentru a juca, românul nu își poate folosi în favoarea lui o altă ”boală națională”, lenea.
-Mirajul unui câștig rapid și ușor: Imediat după 90, că a fost vorba despre FNI sau Caritas, românii au căutat îmbogățirea rapidă și încă o mai fac.
Acestea sunt doar o parte dintre zecile de motive pentru care dependenții de păcănele nu se pot vindeca, cele mărunte precum sunetul din sălile de jocuri, mirosul și atmosfera care sunt menite să ”lovească” în psihicul clientului nici nu mai au o așa mare importanță.
Care ar fi soluția pentru ameliorarea fenomenului?
Identificarea și asumarea problemei de către jucătorul de cazino. Sunt zeci de specialiști care îi pot îndruma și ajuta pe dependenții de jocuri de noroc.
În marile orașe europene sălile de jocuri au fost scoase în afara orașului pentru a restrânge cercul persoanele care accesează acest tip de distracție.
Sunt doar două dintre soluțiile care ar putea ajuta un împătimit al jocurilor de noroc, dar în esență singurul care poate ajuta în mod real pentru înlăturarea completă a acestui viciu este chiar jucătorul prin ambiția de a nu lua parte la o iminentă autodistrugere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau