Pensiile din străinătate se pot transfera în România
Dimensiune font:
Cei care au lucrat cel puțin un an peste graniță cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă și din țara de origine. Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății.
Ce trebuie să facă cei care doresc să-și solicite pensia din străinătate
Unii dintre românii care muncesc în străinătate încep să se gândească la vârsta pensionării, iar alții chiar ajung la respectiva vârstă. Cum aceștia au lucrat în două sau chiar mai multe state, atunci și pensia lor va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state.
Persoanele care muncesc în străinătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul la data la care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie. Directorul CJP Dolj, Daniela Licu, a precizat că "la calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România și vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenții".
Este important de menționat că aceia care au lucrat sau lucrează peste graniță vor primi pensie de la statul respectiv pe perioada lucrată acolo doar dacă îndeplinesc și condițiile de pensionare din statul respectiv, cum ar fi vârsta minimă sau vechimea minimă. Este esențial ca fiecare persoană care dorește să solicite pensie din străinătate să se informeze în detaliu despre legislația specifică din țara respectivă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau