„Au încercat să facă o golănie intrând în insolvenţă”
Dimensiune font:
* preşedintele CSMS Iaşi, echipă care are şanse reduse să se salveze de la retrogradare în plan sportiv, îl consideră pe Viorel Duru, şeful Comisiei de licenţiere a FR Fotbal, unul dintre cei mai mari experţi în domeniu din Europa * Florin Prunea cere ca giuleştenii şi „şepcile roşii” să fie trimise din toamnă fără nici o remuşcare în Liga a II-a, iar dacă nu se va întâmpla asta ameninţă cu un memoriu la UEFA
De vineri seară încoace, când Comisia de Apel a forului din Capitală a menţinut decizia de neacordare a licenţei pentru Rapid, „U” Cluj şi CS Severin (le-a acordat însă licenţa Oţelului Galaţi şi Gloriei Bistriţa, care nu o primiseră nici ele în prima fază), discuţiile şi disputele pe această temă nu mai contenesc. Giuleştenii şi clujenii au anunţat imediat după auzul veştii că se vor adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, în speranţa că demersul lor va fi înţeles corect măcar în ultimă instanţă.
Cum însă ultimul for nu licenţiază propriu-zis pe nimeni, misiune aflată exclusiv în sarcina comisiei de specialitate a FR Fotbal, ci doar se asigură dacă „federalii” de la Bucureşti au respectat întocmai procedurile prevăzute de manual, majoritatea oamenilor de fotbal din România opinează că Rapid şi „U” Cluj nu-şi vor rezolva problema nici măcar la Lausanne. Pentru că, în plus, forul continental din principiu nu trece decât în mod excepţional peste o hotărâre a unei comisii a unei federaţii naţionale, iar întrebarea care se pune este aceea dacă în sezonul viitor vor rămâne tot 18 echipe, ori se va porni la start doar cu 16.
Hibă regulamentară
Incertitudinea încă persistă tocmai pentru că Regulamentul nu prevede clar ce se întâmplă dacă o formaţie sau mai multe salvate de la retrogradare în plan sportiv nu primesc licenţa. Adică dacă rămân în Liga I prima sau primele situate sub linia retrogradării, dacă urcă grupări situate pe locurile 3 în cele două serii de Liga a II-a, dacă se va susţine un baraj între toate acestea, totul rămânând exclusiv la mâna Comitetului Executiv al FR Fotbal, care însă trebuie să ţină cont şi de contractul Ligii Profesioniste de Fotbal, organizatorul campionatului Diviziei A, şi televiziunile care transmit meciurile.
Ei, tocmai de acest aspect se leagă unele dintre speranţele menţinerii CSMS Iaşi pe prima scenă chiar dacă poate în urma rezultatelor de pe teren nu-şi va atinge obiectivul. Şi chiar dacă aparent nu recunosc că argumentul forte în demersul menţinerii formaţiei din Copou în Liga I este neprimirea licenţei de trei echipe, toate mai bine situate în clasament decât cea a lui Sorin Cârţu, în realitate oficialii CSMS ştiu prea bine că pentru a fi siguri sută la sută de salvarea de la retrogradare trebuie câştigate cele nouă puncte puse în joc până la sfârşitul campionatului. Ceea ce practic este greu tare de realizat pentru o grupare ieşeană, care cu excepţia primei reprize de la Cluj, a avut un sezon de primăvară modest tare. Şi mai sunt măcar două aspecte care pot conta în toată această vâlvă creată de câteva zile încoace.
Una e aceea că inclusiv Gheorghe Hagi, finanţatorul Viitorului Constanţa, a luat partea Iaşului în această problemă. Atitudine absolut firească pentru că poziţionându-se de partea CSMS după acuzele aduse de preşedintele Florin Prunea la adresa Rapidului şi „U” Cluj, a luat practic şi partea propriei echipei. Ceea ce mai mult ca sigur că şi-a şi dorit. Şi o alta că pornindu-se la drum din vară cu doar 16 formaţii scade enorm interesul la retrogradare şi nu numai în vara lui 2014, pentru că din sezonul 2014/2015 s-a stabilit că numărul grupărilor de pe prima scenă oricum va fi redus la 16.
Iar aşa stând lucrurile există riscul stricării cu bună ştiinţă a competiţiei chiar în lupta de la vârful ei nefiind prea mare miză în partea sa inferioară. Care şi aşa pare tot mai slabă de la o ediţie la alta...
Ameninţă cu memoriu la UEFA
Florin Prunea a anunţat ieri chiar că Iaşul şi Viitorul vor protesta la forul european dacă FRF şi LPF le salvează pe Rapid şi pe „U” Cluj, ultimele speculaţii pe tema salvării celor două inflamând serios spiritele în Liga I. „LPF e o asociaţie a cluburilor şi nu se poate să ne tâlhărim unii pe alţii. Nu este normal ca o echipă care nu a luat licenţa să fie lăsată să joace în Liga I. Aceste cluburi au fost falimentate din interior, cu bună ştiinţă, iar acum acei conducători vin şi strigă că nu se respectă regulamentele. Dacă aceste echipe iau licenţa, înseamnă că ne furăm unii pe alţii. E normal ca şi Hagi să fie supărat, deoarece el a băgat chiar banii lui la echipă. Am vorbit cu el şi vom face o adresă la UEFA dacă echipele care nu au luat licenţa vor fi menţinute pe alte căi în elită”, a conchis Prunea.
„Salvarea de la retrogradare este doar la mâna noastră din punct de vedere sportiv în cele trei etape rămase de derulat şi vom face totul pentru a ne îndeplini obiectivul. Nu are nici o legătură o eventuală menţinere a noastră în Liga I cu necazurile legate de neobţinerea licenţei de către alte grupări”
Florin Prunea,
preşedinte CSMS Iaşi
„Rapidul şi Clujul nu au cum să primească licenţa deoarece chiar nu au vrut s-o obţină de la început. Altfel nu se explică cum s-au gândit să intre singure în insolvenţă. Iar dacă nu au vrut licenţa, nu au cum să continue pe prima scenă şi trebuie să plătească pentru asta”
Florin Prunea
„Am avut permanent şi am pe mai departe încredere în Comisia de licenţiere condusă de Viorel Duru, un profesionist sută la sută recunoscut ca valoare chiar şi pe plan internaţional. Este una dintre persoanele cele mai apreciate în domeniu din Europa”
Florin Prunea
Liviu Suceveanu
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau