Antrenori performanţi, luaţi în colimator pentru că nu au Licenţa Pro
Dimensiune font:
Mihai Iosif (Rapid), Ilie Poenaru (Academica Clinceni), Andrei Prepeliţă (FC Argeş) şi Marius Croitoru (FC Botoşani) au două lucruri în comun. Rezultatele obţinute cu echipele pe care le antrenează şi faptul că nu au reuşit, din varii motive, să intre în posesia licenţei Pro UEFA, chestiune obligatorie prin regulament pentru a putea sta pe bancă şi a da indicaţii tehnice. Iată şi poziţia Federaţiei Române de Fotbal vizavi de această situaţie: "Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public referitoare la antrenorii aflaţi sub contract cu cluburi din Liga 1 şi care nu deţin licenţele necesare rolului pe care şi-l asumă şi pentru o mai bună informare a opiniei publice, Federaţia Română de Fotbal şi Şcoala Federală de Antrenori fac următoarele precizări:
Articolul 59 alin. 3 din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) prevede că „Persoanele autorizate să ia loc pe banca de rezerve sunt înscrise în raportul de arbitraj şi trebuie identificate înainte de începerea jocului. Aceste persoane trebuie să respecte următoarele reguli:
a) Pe rând, o singură persoană este autorizată să comunice instrucţiuni tactice din suprafaţa tehnică;
b) Oficialii şi jucătorii nu au dreptul să iasă din suprafaţa tehnică;
c) Antrenorii şi celelalte persoane prezente în suprafaţa tehnică trebuie să rămână aşezaţi pe bancă şi să aibă un comportament adecvat.
Pot da instrucţiuni în timpul jocului doar Directorul Tehnic, antrenorul principal sau antrenorul secund. În cazuri excepţionale (de ex. antrenorul principal şi antrenorul secund sunt suspendaţi) antrenorul cu portarii va avea dreptul de a da instrucţiuni în timpul jocului”.
Articolul 61 din ROAF prevede la litera d că „organizarea unei conferinţe de presă în ziua dinaintea jocului, preferabil în localitatea în care va avea loc jocul, cu participarea antrenorului principal şi a unuia sau a doi jucători”, iar la litera g că „[…] Antrenorul principal al fiecărei echipe este obligat să participe la conferinţa de presă, primul invitat fiind cel al echipei vizitatoare”.
Regulamentul privind Statutul Antrenorului prevede, la articolul 21 alin. 3.2, printre atribuţiile antrenorului principal, conform fişei postului: „conduce de pe margine echipa la jocurile oficiale şi amicale prin diferite mesaje şi simboluri tehnice”, ”participă la conferinţele de presă, răspunde solicitărilor media”.
Aceste prevederi nu sunt noi, iar pentru fiecare dintre acestea sunt prevăzute diferite sancţiuni: penalităţi sportive şi suspendări.
Prin decizia Comitetului Executiv FRF din 19 iulie 2021 s-a aprobat ca sesizarea Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF cu privire la nerespectarea funcţiilor din cadrul staff-ului tehnic sau exercitarea atribuţiilor de antrenor principal de către persoane care nu deţin calificările necesare să se efectueze de către Şcoala Federală de Antrenori (SFA) sau de către delegatul de joc.
Până în prezent, de la startul ediţiei 2021-2022 a Ligii 1, Şcoala Federală de Antrenori a sesizat Comisia de Disciplină şi Etică a FRF cu privire la eventuale încălcări ale regulamentului de către 4 cluburi din Liga 1 şi 4 antrenori aflaţi sub contract cu acestea, doi dintre aceştia posesori ai licenţei UEFA A, iar doi ai licenţei UEFA B.
Şcoala Federală de Antrenori apreciază activitatea şi rezultatele antrenorilor care fac subiectul acestor sesizări. În acelaşi timp, unul dintre principalele obiective ale FRF este prevenirea şi sancţionarea oricăror încălcări ale statutului, regulamentelor, directivelor şi deciziilor FRF, FIFA, UEFA.
Prin urmare, SFA are obligaţia de a respecta şi proteja regulamentele în vigoare, dar şi de a respecta eforturile tuturor antrenorilor din România în parcursul de dobândire a calificărilor şi licenţelor necesare pentru activarea în fiecare eşalon fotbalistic".
În încheierea comunicatului, funcţionarii federaţiei mai aruncă o ironie, anume aceea că, la nivelul ţării, există "195 de antrenori cu licenţă UEFA PRO eliberată de SFA". De parcă licenţele ar antrena... Apropo, doar înscrierea la cursurile PRO costă 5.000 euro. Cu costurile adiţionale (cursuri, materiale didactice, cazare, masă etc.) te duci spre 15.000 euro. Pentru ţidula de aur. Cei patru menţionaţi la începutul textului fac performanţă, muncesc temeinic, dar n-au patalamaua la mână. Vor plăti pentru asta? Comunicatul cam sună a ameninţare, vom vedea. Marcel FLUERARU
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau