Echipa feminină CSM IAŞI 2020, favorită la câştigarea Superligii Naţionale de şah!
Dimensiune font:
Cele cinci jucătoarele care vor reprezenta CSM Iași 2020 la Superliga Naţională de senioare au cea mai mai mare sumă a coeficienţilor ELO dintre formaţiile participante, înaintea începerii competiţiei. Irina Bulmaga (loc 40 în clasamentul mondial FIDE), Salome Melia (Georgia - loc 79 FIDE), Miruna Lehaci (campioană naţioanlă la senioare individual), Andreea Navrotescu (Franţa), Ema Obadă (locul 5 la Campionatul European de junioare 18 ani) vor avea, însă, adversare puternice în lupta pentru primul loc. ,,Pentru noi, tragerea la sorţi a meciurilor este foarte importantă, pentru că am dori să nu jucăm în primele două runde cu CSU ASE Bucureşti şi cu ACS Arnia Chess IT, principalele contracandidate la titlu, care aliniază şahiste foarte bune”, ne-a declarat Vladimir Danilov, directorul CSM Iaşi 2020
În formaţia ieşeană va evolua, pentru prima dată, Melia Salome, 36 de ani, o sportivă de mare calibru, campioană mondială pe echipe cu Georgia, în 2015, vicecampioană europeană la individual, în 2013 şi dublă campioană continentală la Under 18, în 2004 şi 2005.
În echipa clubului A.S.E. Bucureşti, la masa 1 va juca, probabil, Ekaterina Atalik din Turcia, numărul 54 în clasamentul FIDE, dar şi Jovana Rapport şi Luminiţa Cosma, jucătoare de valoare. La Arnia Chess Bucureşti, ,,cap de listă” este multipla campioană Corina Peptan, care a fost ani la rândul lidera şahului feminin românesc. În competiţie figurează patru jucătoare dintre primele 100 ale lumii. Turneul are loc la Eforie Nord, pe parcursul a 7 runde, începând cu 23 septembrie. Să le urăm succes talentatelor noastre jucătoare!
Irina Bulmaga este pe prima poziţie de start
Cea mai valoroasă jucătoare a României la şah, Irina Bulmaga, componentă a formaţiei CSM Iaşi 2020, este ,,cap de listă” şi la Superliga Naţională cu un coeficient ELO 2423. Înainte de începerea întrecerii, la care iau startul 7 echipe, am purtat un scurt dialog cu Irina.
- După ce a fost publicată componenţa formaţiilor, cum apreciezi şansele voastre?
- Lista de start din acest an promite un turneu interesant. Mă gândesc că lupta pentru titlu se va da între noi şi cluburile din Bucuresti, CSU ASE si Arnia Chess IT. Echipele din Timişoara, Medicina şi UVT, au, de asemenea, echipe bune care se vor implica cu siguranta în lupta pentru medalii.Noi avem o alcătuire cu jucătoare puternice, cu coeficienţi valorici buni, dar în şah fiecare partidă are povestea ei, mai ales când adversarele sunt de nivel apropiat.
- Eşti jucătoarea cotată cel mai bine.
- Într-adevăr, anul acesta sunt jucătoarea cu cel mai mare rating din competiţie. Pe de o parte, când lucrurile stau astfel, este mai motivant să joc contra şahiştilor mai bine cotaţi decat mine. Pe din alta parte, este o onoare şi o responsabilitate deosebită sa fiu nu numai Nr.1 naţional, ci şi Nr.1 de concurs. Dacă înainte simţeam acest lucru ca pe o presiune extra - acum o văd ca pe o oportunitate - să joc cât mai bine, la un nivel cât mai ridicat şi să inspir, să stimulez, generaţiile care vin din urmă.
- Cum apreciezi nivelul acestui Campionat Naţional pentru echipe feminine?
- Din păcate, de câţiva ani, Superliga feminină adună doar 7 echipe la start. Mi-aş dori să văd mai multe, să apară cluburi şi jucătoare noi, iar Superliga să fie o competiţie mai interesantă. Este adevărat că la fiecare ediţie sunt 3-4 echipe favorite la podium, care luptă pentru medalii. De multe ori totul se decide în ultima rundă, uneori chiar in ultima partidă, dar cu mai multe sportive ar creşte nivelul valoric, lucru important şi pentru creşterea şahului românesc.
Lucian VLAD
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau