Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris, sub mare presiune în 2024
Dimensiune font:
Franţa se pregăteşte să primească sportivi şi spectatori din lumea întreagă pentru Jocurile Olimpice de la Paris de vara viitoare, cu ocazia unei competiţii ieşite din norme în termeni de organizare deveniţi cu atât mai complecşi din cauza contextului internaţional generat de conflictele militare din Ucraina şi dintre Israel şi Hamas, relatează AFP.
În mai puţin de opt luni, dacă totul decurge bine, Jocurile Olimpice se vor deschide pe 26 iulie seara, cu o ceremonie promisă pentru a fi grandioasă, cu o defilare a delegaţiilor străine pe Sena, în plin centrul Parisului. Statul şi organizatorii mizează pe acest concept pentru un impact mare. Dar, până atunci, această paradă fluvială pune serioase probleme serviciilor de securitate.
Întrucât provocarea este imensă: controlarea tuturor navelor, introducerea în dispozitiv unor "lunetişti" pe acoperişuri, relocarea locuitorilor de pe barje, primirea şefilor de stat străini, asigurarea unui spectacol după ce Sena va fi închisă navigaţiei timp de o săptămână.
"Acesta va fi locul de pe planetă care va fi în totală siguranţă", a promis, în luna iulie, Tony Estanguet, preşedintele Comitetului de organizare, referindu-se la vara lui 2024.
O altă provocare majoră a fost curăţarea apei Senei, pentru ca aceasta să fie suficient de sigură pentru sportivii care vor concura în probele de înot în ape deschise şi triatlon.
În plus, în afara războiului din Ucraina, conflictul dintre Israel şi Hamas a inflamat scena internaţională, iar la puţin timp după declanşarea conflictului, pe 7 octombrie, Franţa s-a confruntat cu o recrudescenţă a atacurilor teroriste, cu un profesor ucis în faţa propriului liceu, iar un turist german a fost asasinat cu lovituri de cuţit în apropiere de Turnul Eiffel.
De asemenea, de la debutul conflictului din Ucraina, Comitetul de organizare şi-a văzut bugetul crescând din cauza inflaţiei, iar din punct de vedere diplomatic, după recenta decizie a CIO de a accepta sportivii ruşi şi belaruşi la Paris în anumite condiţii stricte, aceasta rămâne un fapt concret, cu excepţia cazului în care Rusia se decide să boicoteze Jocurile Olimpice, urmând ca acestora să li se asigure coabitarea şi participarea sportivă în condiţii de deplină siguranţă.
Iar la mijloc planează ameninţările atacurilor informatice şi ale tentativelor de dezinformare, consemnându-se în această vară o campanie de dezinformare legată de medii din Azerbaidjan, menită să aducă atingere reputaţiei Franţei privind capacitatea sa de a găzdui Jocurile Olimpice.
De asemenea, de mai multe săptămâni, tensiunea s-a aflat în creştere în problema transporturilor şi a capacităţii lor de a găzdui fluxuri de spectatori, în timp ce la nivel zilnic, sistemul de transporturi din Franţa dovedeşte semne de slăbiciune după criza de Covid.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau