Situaţie imposibilă la Politehnica Iaşi, după ce Paraschiv a tranşat definitiv disputa cu clubul
Dimensiune font:
Sentinţa definitivă pronunţată săptămâna trecută de către Curtea de Apel Bucureşti în dosarul 22485/3/2021 e, practic, un şah mat dat actualului Consiliul Director, cel desemnat în data de 15 iunie 2021.
Asta, deoarece Ciprian Paraschiv a câştigat procesul legat de destituirea sa abuzivă din funcţia de preşedinte executiv şi, conform deciziei magistraţilor, gruparea din Dealul Copoului nu doar că trebuie să-i achite fostului căpitan al echipei salariul aferent lunii aprilie 2020 şi salariile aferente lunilor ianuarie 2021 - ianuarie 2023, salarii care, conform contractului individual de muncă nr. 35/22.01.2020 au fost stabilite la 6.500 euro net lunar, ci, mult mai grav pentru noua conducere e că Paraschiv trebuie repus în funcţie, cu toate drepturile şi obligaţiile specificate în contract. Unul pe perioadă nedeterminată...
Toamna anului 2019 a însemnat pentru Politehnica Iaşi un tobogan perpetuu, clubul a trecut milimetri pe lângă colaps. S-a început acea ediţie de campionat cu Mihai Teja antrenor. Start lansat, la un moment dat alb-albaştrii au fost, pentru câteva ore, pe primul loc. Apoi, s-a pornit degringolada. Două cauze majore au dus la aşa ceva. După cum avea să se confirme mai târziu, Teja e antrenor doar de primele etape. Deşi şcolit la Coverciano, forţează o atingere mult prea timpurie a vârfului de formă. Echipele antrenate de el au un start lansat, dar se sting înainte de încheierea turului. Şi se duc apoi în cap, dacă el rămâne la timonă. Cel mai recent exemplu, FC Botoşani.
Drepturi şi obligaţii descrise fără niciun echivoc
Apropo de Botoşani, tot în acea toamnă, cea mai stupidă decizie managerială: schimbarea gazonului de pe „Emil Alexandrescu” în plin campionat şi mutarea partidelor de acasă în oraşul pomenit. Cheltuieli cu deplasarea, cu închirierea arenei, stupizenie de Cartea Recordurilor. Să joci un meci în care, oficial, eşti gazdă, pe terenul adversarului!
Suporterii şi presa au reacţionat vehement la acestea, s-a cerut cu insistenţă maximă ca Adrian Ambrosie, pe atunci principalul decident în club, să facă un pas în spate. Soluţia salvatoare: Ciprian Paraschiv, director de dezvoltare în cadrul FRF, cu doctoratul luat şi multe relaţii în lumea fotbalului, nu doar la nivel naţional.
Acesta a fost de acord să revină în oraşul natal, dar a pus câteva condiţii. În primul rând, mână liberă în ce priveşte deciziile manageriale. Apoi, un salariu cât de cât apropiat cu cel pe care-l avea la FRF şi nişte clauze de reziliere foarte clare. Aşa a fost semnat contractului individual de muncă nr. 35/22.01.2020. Pe perioadă nedeterminată şi cu o fişă a postului foarte clară. Drepturi şi obligaţii descrise fără niciun echivoc.
Atenţie, „perioadă nedeterminată” înseamnă până la pensie. În cazul universitarilor, chiar şi după. Cu alte cuvinte, Ciprian Paraschiv nu putea fi dat afară decât în cazul unor încălcări flagrante şi repetate a sarcinilor din fişa postului. Altfel, în caz de încetare a contractului individual de muncă prin decizie unilaterală a angajatorului, angajatul urma să primească despăgubiri în cuantum de 20.000 euro, plus dobânda legală din momentul comunicării deciziei de concediere şi până la efectuarea plăţii.
Paragraful de mai sus a pus actualul staff administrativ într-o situaţie imposibilă. Situaţie pentru care Briaur & Co sunt unici responsabili. Pentru că, atenţie un pic la cronologie! Actul oficial, cel luat în considerare de instanţe, prin care Paraschiv a fost destituit de la Politehnica Iaşi e datat 14 iunie 2021. La doar o zi după, e instalat noul Consiliu Director. E greu de crezut că acest organism nu ştia pe ce tărâm păşeşte, ce probleme sunt. Dar, să admitem că au fost de o naivitate extremă, n-au ştiut în ce se bagă...
Însă, din acel moment şi până acum, au trecut mai bine de doi ani şi jumătate. Răgaz mai mult decât suficient pentru a se citi şi înţelege în integralitatea lor prevederile contractului individual de muncă nr. 35/22.01.2020.
Nu cei 200.000 euro reprezintă buba cea mare
Din păcate pentru fotbalul ieşean, nimeni dintre diriguitorii clubului nu şi-a bătut capul cu asta. Nici după ce, prin hotărârea 1070 din data de 16 februarie 2022, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Paraschiv. Nu l-a contactat nimeni (şi nici până la ora asta n-a făcut-o careva) ca să se găsească o cale amiabilă de închidere a litigiului de muncă. Dimpotrivă, Consiliul Director a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.
Carte jucată total nefericit. Paraschiv a câştigat, sentinţa e definitivă, trebuie repus în drepturi şi despăgubit conform legii. Politehnica Iaşi e obligată să-i achite pe undeva în jur de 200.000 euro, dar nu asta-i buba cea mare!
Consiliul Director, prin vocea managerului executiv Florin Briaur, mai face încă o eroare majoră de concepţie, acesta anunţând public începerea unor negocieri privind eşalonarea plăţii. „Altfel, clubul se sufocă, se blochează!”. Şi, în cadrul unei emisiuni radiofonice, a făcut un apel patetic la sentimentele fostului căpitan al echipei. Fără a sesiza adevăratul fond al problemei.
Paraschiv degeaba acceptă eşalonarea, asta nu ajută pe nimeni, la nimic. El e obligat, conform sentinţei, contractului şi Codului Muncii, să-şi reia atribuţiile de preşedinte executiv. Cu drepturile şi obligaţiile specificate. Altfel, va suporta consecinţe dure...
Din ziua când redactarea hotărârii 545/2023 va ajunge în posesia ambelor părţi implicate în litigiu, Ciprian Paraschiv trebuie să se prezinte la birou şi să se achite de sarcinile menţionate contractul său de muncă. Pe salariul stabilit. N-are altă soluţie.
Redactarea hotărârii va ajunge la adresanţi undeva în jurul datei de 20 februarie a.c. Puţin timp pentru o decizie majoră, într-o situaţie imposibilă, în care actualii diriguitori din Dealul Copoului singuri s-au băgat. Problema putea fi rezolvată încă din 15 iunie 2021. Simplu şi fără foarte mare cheltuială. Clauza de 20.000 euro şi câteva salarii.
Acum, treaba stă în felul următor: Politehnica are în frunte două persoane cu fix aceleaşi atribuţii, chiar dacă denumirea funcţiei diferă (asta a stabilit Curtea de Apel Bucureşti!). Îşi va permite clubul să-i plătească pe amândoi? Şi care dintre ei va decide, până la urmă?
Ar fi o soluţie, una singură, foarte greu de digerat pentru cine a stârnit avalanşa, dar alta nu-i! Marcel FLUERARU
P.S. Imediat după instalare, actualul Consiliu Director a ordonat un audit financiar la club. Concluzia raportului: Paraschiv a fost singurul preşedinte din '90 încoace care a izbutit un bilanţ pozitiv. Cheltuieli mai mici decât veniturile. În plină pandemie...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau