19 țări din toată lumea în care nu există râuri
Dimensiune font:
Am crede că există râuri în fiecare colț de lume, dar iată că sunt state care nu sunt străbătute de nicio apă curgătoare. Ai putea menționa trei țări în care nu există râuri înainte de a citi acest articol?
Râurile sunt fluxuri naturale de apă care curg din locuri situate la înălțime spre regiuni mai joase. Marea majoritate a râurilor se varsă în mări, în lacuri sau în alte râuri, dacă sunt afluenți.
Râurile reprezintă o sursă importantă de alimentare cu apă pentru uz agricol și casnic. În plus, permit pescuitul și exploatarea altor resurse, pe lângă faptul că sunt o atracție turistică importantă în unele zone ale planetei.
Cele mai lungi ape curgătoare din lume sunt Nilul, în Africa, Amazonul, în America de Sud, și Yangtze, în Asia (China). Deși sunt comune pe toate continentele și există țări cu mii de râuri, în anumite state apele curgătoare pur și simplu nu există.
În anumite cazuri, vorbim despre insule care sunt ori prea mici, ori atât de plate, încât este imposibil ca apa să curgă dintr-un punct spre altul.
Altele se află în deșert și, deși pot avea albii inundate în anumite perioade ale anului, în niciun caz nu se formează canale permanente.
Țările fără râuri au nevoie de surse alternative de apă. De exemplu, țările de coastă montează instalații pentru a desaliniza apa de mare.
În unele state au fost construite canale artificiale în încercarea de a colecta apa de ploaie, deși problema este că multe dintre aceste locuri sunt în zone deșertice, astfel încât canalele rămân uscate în cea mai mare parte a anului.
Cu toate acestea, prezența râurilor pe un anumit teritoriu nu este sinonimă cu accesul la apă de calitate. În ultimele decenii, poluarea s-a agravat în aproape toate râurile din America Latină, Africa și Asia.
Deteriorarea calității apei este de așteptat să se accentueze în următoarele decenii, ceea ce va crește amenințările la adresa sănătății. Așadar, iată lista celor 19 țări care nu au niciun râu.
Arabia Saudită
Regatul Arabiei Saudite ocupă o mare parte din teritoriul Peninsulei Arabice. Deșertificarea, epuizarea apelor subterane, absența râurilor și poluarea mării prin deversarea de petrol au compromis calitatea apei.
De aceea, saudiții au instalat uzine enorme de desalinizare.
Bahamas
Bahamas este una dintre insulele care alcătuiesc Antilele, în Marea Caraibilor. Având un relief plat, niciun râu nu ar putea străbate acest teritoriu.
Bahrain
Bahrain aste un alt stat insular situat în zona Golfului Persic. Vorbim despre un arhipelag în care cea mai mare insulă are doar 55 de kilometri lungime.
Qatar
O mare parte a țării este o câmpie stearpă, acoperită cu nisip.
Vatican
Statul Vatican este cel mai mic din lume, atât ca mărime, cât și ca populație. Prin Cetatea Sfântului Scaun nu trece nicio apă curgătoare.
Comore
Uniunea Comorelor este o altă țară formată din mai multe insule. Este situată în sud-estul Africii și are un relief vulcanic abrupt. Este una dintre cele mai sărace țări de pe continent.
Emiratele Arabe Unite
Emiratele Arabe Unite se află în Peninsula Arabică și au un relief întins. Nici aici nu există râuri.
Insulele Marshall
Republica Insulelor Marshall este situat în Oceanul Pacific, în regiunea Micronezia. La fel ca în cazul altor țări insulare, multe dintre insulele care alcătuiesc acest arhipelag riscă să dispară ca urmare a creșterii nivelului mării.
Kiribati
Ne continuăm turul în țările insulare mici și, în acest caz, vorbim de Republica Kiribati, în partea de vest Oceanului Pacific, la nord-est de Australia. Este formată din 33 de atoli de corali și o insulă numită Banaba.
Kuweit
Teritoriul în care se află statul Kuweit este în principal deșert. Neajunsuri suplimentare față de absența râurilor: îi lipsesc lacurile și orice altă rezervă naturală de apă proaspătă.
Libia
O mare parte din teritoriul Libiei se găsește în deșert și, prin urmare, marile aglomerații urbane sunt situate pe fâșia de coastă. În ciuda faptului că Libia nu are râuri, în sudul țării există mari rezerve subterane de apă.
Maldive
Republica Maldive este o altă țară insulară situată în Oceanul Indian. Este, de asemenea, cea mai plată țară din lume, cu altitudinea maximă de numai 2.8 metri.
Malta
Această țară europeană este formată din mai multe insule, deși singurele locuite sunt Malta, Gozo și Comino.
Monaco
Principatul Monaco este o țară suverană aflată pe Riviera Franceză și care are un teritoriu de doar doi kilometri pătrați. Are un relief accidentat, deoarece este situat la poalele Alpilor.
Nauru
Republica Nauru este o altă țară din Micronezia, în Oceanul Pacific central, la sud de Insulele Marshall.
Oman
Sultanatul Oman este situat în sud-estul Peninsulei Arabice. O mare parte a țării este deșert.
Tonga
Tonga este o uniune de 177 de insule cunoscută și sub numele de Insulele Prietenilor, dintre care 36 sunt locuite. Are o populație de circa 100.000 de oameni.
Tuvalu
Tuvalu este situat în Oceania și este una dintre cele patru țări care formează Polinezia. Este una dintre cele mai mici țări din lume (după Vatican, Monaco și Nauru) și una dintre cele mai amenințate cu dispariția ca urmare a creșterii nivelului mării.
Yemen
Republica Yemen se află în sudul Peninsulei Arabice. Chiar dacă este un teritoriu foarte arid, aici se găsesc regiuni mlăștinoase și o importantă rezervă de ape subterane.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau