5 păsări cu ciocuri neobișnuite, ce par artificiale
Dimensiune font:
Când vine vorba de păsări, penele sau trilurile sunt, cel mai adesea, cele care captează atenția. Însă păsările de pe această listă ies în evidență datorită ciocurilor fascinante pe care le au.
Cu forme și culori dintre cele mai neobișnuite, ciocurile acestor păsări nu au cum să treacă neobservate.
Pasărea rinocer
Pasărea rinocer (Buceros rhinoceros) trăiește în Borneo, Sumatra, Java, Peninsula Malay, Singapore și sudul Thailandei. Este pasărea națională a Malaeziei.
Zburătoarea se distinge prin ciocul enorm și viu colorat, deasupra căruia are un „corn” gol pe dinăuntru. Deși pare lipsit de orice utilitate, cornul este folosit de masculi în timpul perioadei de împerechere, când sunt văzuți dând cap în cap în timpul zborului.
Platalea ajaja, pasărea cu ciocul în formă de lingură
Acestă pasăre cu aspect neobișnuit trăiește în America de Sud, cu precădere la est de Anzi, precum și în zonele de coastă din Caraibe, America Centrală și pe coasta de sud-est a SUA.
Platalea ajaja se remarcă datorită ciocului în formă de lingură, foarte util în procesul de hrănire. Păsările pescuiesc adesea în grupuri, în apele dulci și de mică adâncime de pe coastă.
În timp ce se plimbă prin apă, își mișcă ciocul dintr-o parte în alta și prind pradă de dimensiuni mici: crustacee, insecte de apă și pești mici. Forma de lingură a ciocului le ajută să elimine mâlul, păstrând în gură prada.
Pasărea colibri cu ciocul sabie
Pasărea colibri cu ciocul sabie (Ensifera ensifera) este singura pasăre care are ciocul mai lung decât restul corpului. Din cauza lungimii considerabile a ciocului, această specie de colibri trebuie să se toaleteze cu picioarele.
De asemenea, pentru a-și păstra echilibrul, trebuie să își țină capul îndreptat în sus. Partea bună este, însă, că această pasăre se poate hrăni cu nectarul produs de florile cu corola foarte lungă, la care celelalte specii de colibri nu reușesc să ajungă.
Tucanul cu ciocul curcubeu
Tucanul cu ciocul curcubeu (Ramphastos sulfuratus) trăiește în America Latină și este pasărea națională a statului Belize. Specia poate fi întâlnită în junglele tropicale din sudul Mexicului până în Columbia.
Este o pasăre omnivoră și se hrănește cu fructe, semințe, insecte, nevertebrate, șopârle, șerpi și păsări mici și ouăle lor. Are un cioc viu colorat, cu lungimea de 12-15 centimetri, care reprezintă între 30% și 50% din suprafața sa corporală.
Deși pare greoi și incomod, ciocul este format din cheratină și este foarte ușor.
Pasărea cu cască
Înrudită cu pasărea rinocer, această specie (Rhinoplax vigil) se găsește în Peninsula Malacca, Sumatra, Borneo, Thailanda și Myanmar. Structura sub formă de cască pe care o are pe cap reprezintă 11% din greutatea de aproximativ 3 kilograme a zburătoarei.
Casca este aproape solidă și este folosită de masculi în timpul luptelor, când se lovesc cap în cap.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau