A fost semnat acordul pentru implementarea reactoarelor americane
Dimensiune font:
România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR), după ce joi a avut loc ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră, scrie Mediafax.
Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica și John L. Hopkins, CEO NuScale Power au semnat Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.
România, lider regional în furnizarea de energie curată
Virgil Popeescu, ministrul Energiei, apeciază, într-o postare pe Facebook, că România va deveni lider regional în furnizarea de energie curată, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est.
Parteneriatul a fost anunțat de președintele american Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis. Casa Albă preciza într-un comunicat că acordul comercial va include construcţia unei uzine NUScale cu 12 module, iniţial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potenţialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta.
Ce este reactorul modular mic (SMR), construit de SUA în România
Şerban Valeca, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Cercetări Nucleare de la Piteşti, a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce impact va avea construirea unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România, în parteneriat cu SUA, dar şi cât de avansată este tehnologia care va fi folosită.
Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională Bonnie Jenkins a anunţat la Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice că Statele Unite se angajează să acorde 25 de milioane de dolari pentru a sprijini extinderea accesului la energie nucleară curată, a informat biroul de presă al Ambasadei SUA, citând Departamentul de Stat.
Anunţul, cunoscut şi sub denumirea "Nuclear Futures Package", reprezintă eforturile mai multor departamente din cadrul guvernului Statelor Unite şi se referă la programe în derulare şi proiecte în curs de dezvoltare, cu scopul de a promova generarea de energie nucleară curată şi modernă, la scară largă, de a demonstra potenţialul pe care îl are hidrogenul produs în centralele nucleare de a alimenta tranziţia la energia curată şi de a promova tehnologii nucleare inovatoare, sigure şi securizate, cum sunt reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR).
State partenere în proiect
Sub egida "Nuclear Futures Package", Statele Unite se bucură să fie partenere cu Polonia, Kenia, Ucraina, Brazilia, România şi Indonezia, printre alte ţări, şi să sprijine progresele făcute pentru atingerea obiectivelor acestor state cu privire la energia nucleară, se subliniază în comunicat. Eforturile includ consolidarea capacităţii, echipamente, studii de fezabilitate şi amplasare, proiecte demonstrative, vizite de studiu, vizite la situri, colaborare tehnică şi altele.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau