Cât de departe trebuie să fii de o explozie nucleară pentru a supraviețui: ce spun oamenii de știință
Dimensiune font:
Au trecut aproape 80 de ani de la tragicul eveniment în care două bombe nucleare au fost detonate peste orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând cel puțin 129.000 de oameni și provocând efecte devastatoare asupra sănătății, pe termen lung.
Până în prezent, acestea sunt singurele cazuri în care armele nucleare au fost folosite în războaie, doar că, în realitate, în lume au rămas aproximativ 12.700 de focoase neactivate.
Ce s-ar întâmpla dacă mâine ar începe un război nuclear?
În primul rând, nu intrați în panică, întrucât vorbim despre o ipoteză și nimic mai mult de atât.
Într-un videoclip, publicat pe YouTube de echipa de la AsapSCIENCE, se arată cum funcționează știința bombelor nucleare, încercând să se prezică care ar fi condițiile în care oamenii ar putea supraviețui unei explozii nucleare.
Din capul locului, este necesar de menționat că nu există o modalitate clară de a estima impactul unei bombe nucleare, deoarece acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv de vremea din ziua în care este detonată, ora din zi, dispunerea geografică a locului, dar și dacă ea este aruncată în aer sau direct pe sol.
Există, ce-i drept, câteva etape previzibile ale exploziei unei bombe nucleare care pot afecta probabilitatea de supraviețuire.
După cum explică videoclipul de mai jos, aproximativ 35% din energia unei explozii nucleare este eliberată sub formă de radiație termică. Deoarece radiația termică se deplasează cu viteza luminii (aproximativ), primul lucru care te va lovi este un fulger de lumină orbitoare, dar și multă căldură.
Lumina, în sine, este suficientă pentru a provoca orbirea temporară a oricărei ființe de pe acest Pământ, aflată în zonă.
În videoclipul AsapSCIENCE, oamenii de știință iau în considerare o bombă de 1 megaton, care este de 80 de ori mai puternică decât bomba detonată peste Hiroshima, dar mult mai mică decât multe arme nucleare moderne.
Pentru o bombă de asemenea dimensiuni, oamenii aflați la o distanță de până la 21 km ar putea experimenta orbire temporară (pe timp de zi), în timp ce oamenii aflați la o distanță de până la 85 km ar suferi aceeași soartă pe timp de noapte.
Căldura este, de asemenea, un factor care ar da naștere multor probleme. Arsurile ușoar, de gradul I, pot apărea până la 11 km distanță, iar arsurile de gradul al treilea (cele care distrug și vezicule țesutul pielii) ar putea afecta pe oricine se află la o distanță de până la 8 km. Arsurile de gradul trei care acoperă mai mult de 24% din corp ar putea fi, cel mai probabil, fatale dacă oamenii nu primesc imediat îngrijiri medicale.
În contextul ultimelor amenințări ale lui Vladimir Putin, îngrijorarea planetei pentru acest subiect este justificată. Chiar și așa, important este să înlăturăm panica și să privim datele obiectiv.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau