Cum funcționează aceste muniții, cu uraniu saracit, care au stârnit furia Rusiei
Dimensiune font:
In timpul procesului de îmbogǎțire, izotopii fisionabili ai uraniului se concentreazǎ în produsul util, iar deșeul își pierde cea mai mare parte din radioactivitate. Din acest motiv, uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potential pentru public, fiind de 3 milioane de ori mai puțin radioactiv decât radiul folosit în trecut la cadranele ceasurilor de mânǎ și de 10 milioane de ori decât detectoarele de incendiu.
Cu alte cuvinte, îngrijorările legate de folosirea acestui tip de muniție țin mai degrabă de toxicitatea sa, nicidecum de vreo componentă radioactivă, cum pare să încerce Moscova să inducă în eroare opinia publică din Occident prin asocierea acestor arme cu pericolul unui „război nuclear”.
Uraniul sărăcit, un produs secundar al îmbogățirii uraniului, este folosit pentru muniţie deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde.
Uraniul sărăcit a început să fie folosit de către armata americană cu decenii în urmă pentru a produce blindaj, obuze și muniții. Materialul este în mod deosebit de util pentru proiectilele folosite de tancuri deoarece se „ascute” când lovește blindajul unui vehicul inamic, permițându-i să pătrundă mai ușor în vehiculul de luptă.
Proiectilele făcute din alte tipuri de materiale nu au această capacitate sporită și eficacitatea lor depinde de o serie de factori, precum de exemplu grosimea blindajului, viteza proiectilului, unghiul din care lovesc vehiculul de luptă șamd.
În plus, uraniul sărăcit este de asemenea piroforic, ceea ce înseamnă că obuzele făcute din acesta se încălzesc pe măsură ce penetrează vehiculele inamice, iar praful și micile fragmente care se desprind după impact pot porni incendii.
Cu alte cuvinte, aceste obuze reprezintă un pericol mai mare pentru tancuri decât o simplă explozie care poate duce la rândul ei la proiectarea unor bucăți de șrapnel în interiorul vehiculelor de luptă. Daunele pe care obuzele cu uraniu sărăcit le pot produce în interiorul unui tanc sunt substanțiale, mai ales dacă ele duc la aprinderea munițiilor de la bordul acestuia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau