De ce telefonul tău Huawei ar putea deveni piesă de muzeu

iPhone   -telefon-shut

Dimensiune font:

| 24-10-2020 19:27

 Războiul pe tarife de comerț dintre Statele Unite ale Americii și China a cunoscut o dezvoltare bizară pe 19 mai. Totul a început cu o informație „pe surse” și s-a concretizat în retragerea suportului pentru utilizarea tehnologiei. Asta înseamnă, pe scurt, imobilizarea companiei Huawei.

Pe 19 mai, Reuters a informat că, drept urmare a ordinului semnat de Donald Trump, președintele SUA, prin care pune Huawei pe lista neagră a companiilor, Google retrage suportul companiei de-a utiliza Android. Acesta e un sistem de operare cumpărat de compania americană și dezvoltat în ultimul deceniu pentru a fi folosit de tot felul de parteneri pentru telefoanele lor. Este însă tehnologie americană și ordinul lui Trump interzice companiilor americane să aibă relații cu cele de pe lista neagră, implicit Huawei.

În mai puțin de 24 de ore, dezvăluirea a fost confirmată și alte companii au anunțat un demers similar. Pe listă se regăsesc Qualcomm (care produce procesoare pentru telefoane), Intel (produce procesoare pentru computere), Broadcom (produce modemurile necesare conexiunilor mobile) și ARM (care a dezvoltat arhitectura procesoarelor pentru telefoane). Cea din urmă a anunțat la mijlocul săptămînii că întrerupe parteneriatul cu Huawei.

DE CE HUAWEI, PE CÎT DE MARE ERA, DEPINDEA DE AMERICANI

Toate companiile care produc computere sau telefoane, și nu numai, depind mai mult sau mai puțin de companiile americane. Cele mai folosite componente, hardware și software, au fost dezvoltate în timp de americani și ei le dețin. Fără un acord între companii, tehnologiile nu pot fi folosite pe piețe internaționale. Huawei, în cazul de față, poate vinde în China, dar visul de-a fi lider mondial pe telefoane nu poate fi realizat doar cu piața locală.

Android e însă un sistem de operare open source, adică poate fi folosit de oricine. Ce controlează Google sînt trei componente vitale pentru orice telefon: magazinul cu aplicații Play Store, serviciul de actualizare a telefoanelor cu pachete de securitate și versiuni noi ale sistemului, și serviciile sale – YouTube, Gmail, Maps etc. Astfel, fără Android, un telefon Huawei poate fi folosit, dar aplicațiile nu vor mai fi actualizate și îmbunătățirile de securitate nu mai sînt primite, ceea ce-l face predispus atacurilor cibernetice. Iar serviciile Google nu mai pot fi folosite.

Din fericire pentru utilizatori, există o perioadă de grație de 90 de zile în care telefoanele vor funcționa normal. Din septembrie acestea ar putea deveni însă un fel de cărămizi digitale.

De cealaltă parte, pe componente, Huawei își produce procesoarele, dar folosește pentru ele un design dezvoltat de compania ARM. Acesta e crucial pentru ceea ce înseamnă baza unui procesor. Fără acces la tehnologie, producția de cipuri Kirin proprii Huawei e imposibilă.

Soluțiile Huawei sînt fie să-și producă toate componentele, ceea ce-i aproape imposibil, dacă vrea să aibă și succes, sau China să cadă la un acord cu SUA și, cumva, Huawei să fie salvată.

DE CE E CHINA ÎN „RĂZBOI” CU AMERICA

Neînțelegerile dintre China și America au fost rezumate sub numele „războiul tarifelor”. Cearta e pe ce tarife practică țările în relațiile lor economice. Cînd nu se înțeleg, pur și simplu își impun taxe mai mari, ca să forțeze mîna părții adverse. În China sînt fabrici ale companiilor americane, iar America e o piață de desfacere masivă. Disputa nu se rezumă la piața de tehnologie – telefoane și computere -, ci se duce pînă la tot felul de produse care au ca piață de desfacere America și producție China.

Pe de o parte, miza Americii e să crească tarifele impuse produselor fabricate în China ca să fie preferate cele locale. Miza Chinei e să aibă piață de desfacere, ca economia sa se susține și cu muncitorii din fabricile americanilor, dar și cu banii veniți din producția proprie materializată în America.

Disputa ține de ceva timp, iar la mijloc a picat Huawei, pentru că este o companie ale cărei rădăcini sînt apropiate regimului chinez. Compania a fost acuzată atît de spionaj industrial, cît și de spionarea utilizatorilor, iar pe acest motiv a fost și ordinul semnat de Trump: amenințarea securității naționale. De cealaltă parte, Huawei susține că nu spionează și a zis că e deschisă oricărui tip de audit. Americanii susțin însă că au informații (posibil secrete) și că nu-și permit riscul.

Cert e că noi – publicul și presa – nu știm precis ce are fiecare parte. Ce știm e că telefoanele, laptopurile și tabletele Huawei pot deveni, în mai puțin de trei luni, aproape inutile. Cîteva magazine din afară au anunțat deja că retrag produsele. Compania tot promite că are sistem de operare alternativ Androidului, dar nu a spus nimic de procesoare. Iar un procesor e mult mai greu de dezvoltat decît un sistem de operare. Se regăsește astfel „secată” și, dacă lucrurile continuă pe acest drum, va închide zona de tehnologii pentru consumatori. Poate rămîne, într-o anumită măsură, cu rețelistica. Și operatori din România depind de componentele de rețea ale Huawei, iar pentru dezvoltarea 5G era văzut drept un partener important.

Pînă la o soluționare clară a problemei, Huawei arată tot mai mult ca un pion în disputa americano-chineză și mulți numesc asta, cu o oarecare lejeritate, „Războiul rece tehnologic”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei