După ce a survolat la mică distanță Luna, capsula Orion și-a început călătoria de întoarcere spre Terra
Dimensiune font:
Capsula Orion a survolat Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, realizând astfel o manevră spectaculoasă, ce marchează începutul călătoriei de întoarcere spre Terra a acestui vehicul spaţial lansat de NASA în prima misiune a programului Artemis, informează AFP, citată de Agerpres.
Capsula Orion va efectua de acum înainte doar corecţii uşoare ale traiectoriei până la amerizarea sa din Oceanul Pacific, în largul coastelor oraşului american San Diego, pe 11 decembrie. Capsula va fi recuperată şi urcată pe puntea unei nave a marinei americane.
Pe parcursul misiunii sale, Orion a petrecut aproximativ şase zile pe o orbită înaltă în jurul Lunii. Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.
Obiectivul principal constă în testarea rezistenţei scutului termic al capsulei Orion – cel mai mare construit vreodată – atunci când va reintra în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km/h. Scutul termic va trebui să suporte atunci o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 grade Celsius).
Prin programul Artemis, americanii vor să îşi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.
Misiunea Artemis 2 va transporta un echipaj uman până pe orbita Lunii, însă fără să aselenizeze. Această onoare îi va fi rezervată echipajului misiunii Artemis 3, care va coborî în apropiere de polul sudic al Lunii. În mod oficial, misiunile Artemis 2 şi Artemis 3 ar trebui să aibă loc în 2024, respectiv 2025, potrivit Agerpres.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau