Furnicile își dezinfectează hrana. Cum fac acest lucru
Dimensiune font:
Anumite specii de furnici produc acid într-o glandă specializată din abdomen, acid pe care îl folosesc pentru a se apăra de inamici.
Recent entomologii au descoperit că unele furnici beau acidul respectiv pentru a distruge agenții patogeni din hrana lor. Acestea adesea vomită hrana pentru a-și hrăni semenele, iar acidul ajută la prevenirea răspândirii bolilor în colonie, scrie New Scientist.
Spre deosebire ce stomacurile vertebratelor, cele ale insectelor nu sunt acide. Simon Tragust de la Universitatea Bayreuth din Germania, împreună cu echipa sa, a descoperit că specii precum furnica Tâmplarul de Florida (Camponotus floridanus) își cresc aciditatea din stomac înghițind acidul după ce se hrănesc.
Cercetătorii au hrănit furnicile cu hrană contaminată cu bacterii care pot produce infecții letale. Rezultatul a fost că furnicile care nu au putut să bea acidul au avut șanse mai mici de supraviețuire.
În cele din urmă, echipa de entomologi au studiat cum sunt transmise bolile atunci când furnicile hrănesc alte furnici prin regurgitare, lucru care este comun la această specie. Rezultatul a fost același pentru cele care nu au avut acces la acid și au murit.
Rezultatul studiului arată clar că acidul joacă un rol major protejarea acestor furnici de microbi periculoși și ajură la prevenirea răspândirii bolilori în colonie.
Totuși nu este clar dacă furnicile beau voluntar acidul din glandă sau acest lucru se întâmplă atunci accidental atunci când se curăță.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau