Ghiulelele lui Dracula: O descoperire legată de Vlad Țepeș

0000  bomba (1)

Dimensiune font:

| 16-02-2021 13:17

 Cercetătorii bulgari au descoperit, în 2019, ghiulele despre care se crede că au fost folosite de Vlad Țepeș în timpul unei bătălii din 1461 împotriva turcilor.

Descoperirea a fost făcută în ruinele unei fortărețe medievale din Sviștov, un orășel din nordul Bulgariei, de către profesorul Nikolai Ovcharov și echipa sa de la Institutul și Muzeul Național de Arheologie din Sofia.

Arheologul Nikolai Ovcharov prezintă ghiulelele lui Vlad Țepeș, precum și alte artefacte descoperite în timpul săpăturilor din cetatea din Sviștov. Foto: primăria Sviștov

„Interesant este faptul că am găsit ghiulele aparținând perioadei otomane timpurii. Această descoperire ne bucură, fiindcă ghiulelele erau folosite de culverine”, a spus Ovcharov într-un interviu pentru Nova TV.

 

„Culverinele sunt cele mai timpurii tunuri, folosite din secolul XV și până în secolul XVI și apoi scoase din uz. Este exact perioada lui Vlad Țepeș și suntem siguri că există o legătură cu asediul și cucerirea fortăreței din Sviștov de către acesta în 1461”, a explicat Ovcharov. 

Arheologul spune că este probabil că Vlad Țepeș a rămas în fortăreață după ce a cucerit-o.

„Adevărul este că Dracula a asediat acest loc, l-a cucerit și probabil că a locuit pentru scurt timp în el”, a afirmat Ovcharov.

Vlad Țepeș a purtat multe bătălii și a înfrânt mulți dușmani, însă cel mai mare inamic al său a fost sultanul otoman. În acea perioadă, otomanii încercau să cucerească teritorii din Europa de Est.

Acest tablou, „Vlad Țepeș și solii turci”, de Theodor Aman (1831-1891), descrie o presupusă scenă în care Vlad Țepeș le-a bătut cuie în cap, prin turban, diplomaților otomani. Foto: Wikimedia

În 1453, sultanul Mahomed (sau Mehmet) al II-lea cucerise Constantinopolul și puterea otomană ajunsese până la Carpați, amenințând întreaga Europă. Până în 1481, otomanii au ajuns să controleze întreaga Peninsulă Balcanică. 

Relația lui Vlad cu otomanii era complexă, deoarece tatăl său încheiase un tratat cu turcii și îi oferise pe cei doi fii ai săi, Radu și Vlad, să slujească în armata otomană și să învețe arta războiului.

Când s-a întors împotriva turcilor, Vlad s-a transformat într-un inamic periculos datorită lucrurilor pe care le învățase. După ce a ajuns voievod, Vlad a întărit armata valahă pentru a lupta cu forțele otomane.

Ghiulele din culverinele lui Țepeș. Foto: Foto: primăria Sviștov

Papa Pius al II-lea a cerut o cruciadă, iar Vlad și-a anunțat loialitatea față de Papă și față de așa-numita luptă sfântă împotriva turcilor. A devastat ținuturile bulgare dintre ceea ce este astăzi Serbia și Marea Neagră, inclusiv fortăreața în care au fost descoperite ghiulelele. 

Vlad Țepeș a fost ucis în 1477, iar capul său a fost trimis sultanului Mahomed. Legătura dintre Vlad și Dracula vine de la cuvântul „dracul”.

Regele Ungariei l-a introdus pe tatăl lui Vlad într-un ordin cavaleresc numit „Ordinul Dragonului”. Intrând în Ordin, acesta și-a câștigat supranumele „Dracul”, care vine de la cuvântul românesc arhaic pentru „dragon”, care este „drac”.

Fiul său, Vlad al III-lea, avea să fie cunoscut drept „fiul lui Dracul”, sau, în româna veche, „Drăculea” – de aici „Dracula”.

Vlad Țepeș s-a născut în 1431, în Transilvania, însă domnitorul nu a avut legături puternice cu această regiune, potrivit lui Florin Curta, profesor de istorie și arheologie medievală.

„Dracula lui Stoker este legat de Transilvania, însă Vlad al III-lea nu a deținut proprietăți în Transilvania”, a declarat Curta într-un interviu pentru LiveScience.

 

Castelul Bran, astăzi o atracție turistică foarte populară, este adeseori numit „Castelul lui Dracula”. Cum construcția se află în munți, într-o zonă cețoasă, și are un aspect sinistru, are toate calitățile pentru a fi considerată „Castelul lui Dracula”, însă Vlad nu a locuit niciodată aici.

Castelul Bran. Foto: Wikimedia

Potrivit cărții „Dracula: Adevăr și minciună”, de Elizabeth Miller, în 1890, Stoker a citit o carte despre Valahia. Deși cartea nu îl menționa pe Vlad, scriitorul a fost izbit de cuvântul „Dracula”, scriind în notițele sale: „În limba valahă înseamnă diavol.”

Stoker nu a spus niciodată că personajul său era inspirat de voievodul Vlad Țepeș, spunând doar că era vorba de „un personaj istoric dintr-o familie nobilă”.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Arme, virusuri și oțel”

 
De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei