Google știe unde ești 24 ore din 24. Cum poți opri asta din setări, pas cu pas

internet  -noul-logo-google

Dimensiune font:

| 21-07-2021 14:05

 Dacă folosești orice aplicație sau serviciu Google compania va salva și stoca nu doar locația ta ci și toate datele pe care le culege de la tine. Uite cum poți opri Google din a te urmări și să ștergi datele pe care le-a salvat despre tine, potrivit cnet.

Ai oprit „Istoricul Locațiilor” (Location History) din contul tău de Google așa că aplicațiile companiei nu te mai pot urmări, nu? Nu chiar.

Deși dezactivarea acestei setări ar putea suna ca și cum ar opri compania din a verifica non-stop unde ești, o investigație realizată în 2018 de Associated Press arată că unele aplicații Google datele privind locația, chiar și dacă ai oprit istoricul locațiilor.

Simpla deschidere a Google Maps sau folosirea Google pe orice platformă pentru a face căutări îți salvează locația aproximativă cu un marcaj.

Însă de la investigația din 2018 Google a făcut mai ușor să controlezi ce date privind locația și alte informații personale îți salvează. Trebuie doar să știi unde să te uiți.

Dezactivarea istoricului locațiilor înlătură unde ai fost doar din funcționalitatea „Cronologia Google Maps” (Google Maps Timeline) care îți salvează locația cu o anumită dată și oră. Însă pagina de suport a Google afirmă că în pofida dezactivării istoricului „unele date privind locația ar putea fi salvate în continuare în alte setări” precum activitatea ta pe web și din aplicații.

Compania afirmă că folosește aceste date pentru a face funcționalitățile sale mai personalizate și utile și că aceste informații nu sunt partajate niciodată cu terțe părți sau firme de marketing.

Dar dacă asta nu te prea încălzește, în general poți opri Google din a ști non-stop unde ești în doar câțiva pași. Uite care sunt aceștia:

Cum să oprești Google din a te urmări


Pentru a opri complet abilitatea Google de a urmări unde ești, urmează următorii pași:

1. Deschide pagina Google pe browserul tău de pe desktop sau telefonul mobil;

2. În partea de dreapta sus a paginii loghează-te în contul tău Google în cazul în care nu ești deja logat;

3. Fă click pe pictograma care îți reprezintă contul de utilizator (cea mai din dreapta) și apoi pe „Gestionați-vă contul Google” (Manage Your Google Account)

4. În partea din stânga faceți click pe categoria „Date și personalizare” (Manage your data & personalization)

5. Mergi în jos până la secțiunea „Opțiuni privind activitatea” (Activity Controls) și fă click pe „Gestionați opțiunile privind activitatea” (Manage your activity controls);

6. Ți se va deschide o fereastră în care vei vedea căsuța „Activitatea de pe web și din aplicații” (Web & App Activity). De acolo poți glisa butonul înspre stânga pentru a-l dezactiva;

7. Google te va avertiza că „acest lucru poate limita sau dezactiva experiențele mai personalizate în serviciile Google” și alte cele. Confirmă că vrei să faci asta prin apăsarea butonului „Întrerupeți” (Pause).

Ce va împiedica asta Google din a face?


Oprirea acestei setări împiedică Google să salveze markerii privind locația ta asociați cu diferite acțiuni și oprește stocarea informațiilor colectate din căutările pe care le faci, precum și alte activități ale sale. Dezactivarea opțiunii îți va păstra locația dar și alte locuri unde mergi, ca de exemplu acasă, aproximativ private.

Însă nu uita că pentru a putea folosi anumite funcționalități ale Google, ca de exemplu aplicația „Hărți”, compania va avea nevoie de acces la locația ta.

Însă urmarea pașilor de mai sus împiedică Google să stocheze oricare din activitățile tale viitoare. Când compania îți va marca activitățile într-o zonă generală, va face acest lucru într-o arie de aproximativ 1,6 kilometri pătrați în care de regulă se află peste 1.000 de utilizatori.

Compania afirmă că astfel va putea detecta în continuare activități neobișnuite, ca de exemplu o logare dintr-un alt oraș, în timp ce îți respectă intimitatea.

Care sunt avantajele și dezavantajele?

 

 

Dezactivarea acestei opțiuni înseamnă că vei primi reclame mai puțin relevante, recomandări mai puțin utile și în general o experiență mai puțin personalizată când folosești motorul de căutare al Google, aplicațiile și serviciile sale.

Pentru cei care consideră reclamele personalizate utile, oprirea funcționalității va însemna că Google nu va putea prezice lucrurile care te-ar putea interesa. Însă pentru cei care consideră intimitatea mai importantă, dezactivarea setării va merita cu siguranță acest „sacrificiu”.

Pe scurt: îți poți proteja intimitatea și pierde experiența online personalizată sau poți vedea în continuare reclame și sugestii de căutare relevante în locul unora mai aleatorii, nefiltrate.

Voi pierde date salvate dacă dezactivez această setare Google?


Nu - datele tale salvate nu vor fi afectate. Dezactivarea funcționalității respective va împiedica Google să stocheze informațiile tale viitoare cu un marcaj de locație însă nu șterge datele pe care le-a cules anterior.

Uite pașii de urmat pentru a șterge și aceste date:

1. Deschide pagina Google într-un browser și asigură-te că ești logat în cont;

2. La fel ca înainte, fă click pe pictograma contului de utilizator Google din colțul dreapta sus, alege „Gestionează-ți contul Google” (Manage your Google Account), apoi categoria „Date și personalizare” (Manage your data & personalization) și „Gestionați opțiunile privind activitatea” (Manage your activity controls);

3. De data aceasta mergi la a doua căsuță, „Istoricul Google” (Google History);

4. În cazul că nu aveai deja dezactivat „Istoricul locațiilor” (Location History) glisează butonul înspre stânga pentru a face acest lucru și confirmă din nou prin apăsarea butonului „Întrerupeți” (Pause);

5. Google îți va deschide o fereastră în care te anunță că „Setarea este dezactivată” iar în căsuța respectivă sub „Sfat de confidențialitate” vei avea o opțiune „Ștergeți activitățile vechi” (Delete Activity History), fă click pe ea;

6. Vei fi dus la o nouă pagină cu Cronologia Google (Google Timeline). Uită-te în colțul dreapta jos al ecranului după pictograma cu coșul de gunoi. E acolo lângă „Hartă/Satelit” (Map/Satellite);

7. Fă click pe coșul de gunoi. Bifează căsuța „Înțeleg și doresc să șterg tot Istoricul locațiilor”;

8. Fă click pe „Ștergeți istoricul locațiilor”. Voilà!

În cazul în care aveai deja dezactivat „Istoricul Locațiilor” (Location History), trebuie doar să faci click pe în „Gestionați activitatea” (Manage Activity) în căsuța respectivă și să urmezi apoi pașii enunțați anterior după ce ți se deschide Cronologia Google.

Când îți faci un nou cont Google, compania limitează cantitatea de date pe care o colectează de la tine prin păstrarea a doar 18 luni de informații din categoria „Activitatea de pe web și din aplicații” (Web & App Activity).

Orice date mai vechi sunt șterse automat. Însă Google a introdus și o opțiune de ștergere automată care îți permite să setezi ștergerea continuă a acestor date fără a fi nevoit să o tot faci manual.

Uite ce trebuie să faci pentru a șterge automat datele:

1. De pe calculatorul tău mergi la adresa myactivity.google.com

2. Sub „Căutați în activitatea dv.” (Search your activity) apășați pe „Ștergere” (Delete)

3. Bifați „Dintotdeauna” (Always)

4. Apăsați pe „Înainte” (Next) și apoi pe „Ștergere” pentru a confirma.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Călătorii în spaţiu la preţuri accesibile
24/11/2024 15:33

În timp ce fondatorul SpaceX, Elon Musk, ar putea fi hotărat să trăiască intr-o zi pe o altă planetă, directoarea operaţională a companiei spune că intenţionează să menţină lucrurile terestr ...

La ce oră este bine să pornești centrala din casă. Trucul care ne ajută să economisim bani la facturi
21/11/2024 19:08

 Multi romani vor să afle la ce oră este bine să pornesti centrala din casă. Iarna, facturile la gaze, căldură si curent sunt mult mai mari. Iată trucul care ne ajută să economisim bani la facturi ...

Bioplasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării
18/11/2024 11:43

Bioplasticul care se dizolvă in apă ar putea combate criza globală a poluării Într-o perioadă in care plasticul sintetic a poluat aproape fiecare colt al lumii si a apărut in alimente si in corpu ...

Experții confirmă! Care sunt cele mai slabe parole din mediul online: pot fi sparte de hackeri în doar câteva secunde. Utilizatorii români le folosesc foarte des
17/11/2024 11:59

 NordPass, aplicatia de management al parolelor dezvoltată de NordVPN, a publicat recent lista anuală a celor mai slabe parole folosite pe internet, iar rezultatele sunt ingrijorătoare. Printre cele ma ...

Spectacol pe cer. Ploaie de stele căzătoare
15/11/2024 14:34

Luna noiembrie aduce un moment asteptat de pasionatii de astronomie: curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul culminant in noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Acesta este momentul ideal pentru a observa &bd ...

Regulă importantă pentru chiriașii și proprietarii de la bloc! Ce trebuie să facă obligatoriu iarna
14/11/2024 11:23

 Regulă importantă pentru chiriasii si proprietarii de la bloc! Multi romani apelează la tot felul de trucuri in prag de iarnă pentru a mai reduce consumul la căldură sau la energie electrică. Locat ...

Anomalie bizară într-o regiune din Canada: acolo poți să slăbești instantaneu. Oamenii de știință caută explicații
12/11/2024 09:39

Stiati că gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pămant? In Golful Hudson din Canada, gravitatia este usor mai slabă decat media globală - o anomalie pe care oamenii de stiintă o studiază incă din anii ...

Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu
10/11/2024 18:35

  Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent?     Romanii nu sunt printre cei mai mari consumatori de vin din Europa, dar fie si ocazional, sunt ...

VIDEO Descoperirile care schimbă tot ce știam despre Pompei: Cum arătau, de fapt, locuitorii legendarului oraș
10/11/2024 17:23

  Cercetătorii au realizat o descoperire remarcabilă in cadrul unui studiu recent despre victimele eruptiei vulcanice din Pompei, care a avut loc in anul 79 d.Hr, conform CNN.com.     ...

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică
08/11/2024 15:37

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică Are apa memorie? Poate un lichid diluat de 120 de ori sa pastreze proprietatile solutiei initiale? Daca incredibilul devine credibil, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei