Harta monoliților. Unde și când au apărut misterioasele structuri și care este explicația lor: extraterestră sau farsă planetară?

0000   0730000

Dimensiune font:

| 13-12-2020 10:38

Au trecut trei săptămâni de la descoperirea primului monolit în deșertul american Utah, iar de atunci zeci de alte structuri metalice au continuat să apară în toate colțurile lumii, inclusiv în România. În jurul lor s-au creat mistere și întrebări, însă explicația apariției și dispariției acestor structuri pare să fie una extrem de prozaică.

harta monoliti
Pare că este doar începutul având în vedere că cel mai recent monolit a fost descoperit zilele trecute în orașul Savonlinna din estul Finlandei, potrivit USA Today. Acesta a apărut pe 10 decembrie pe o colină cu vedere asupra castelului Olavinlinna. Cum era de așteptat, localnicii nu au nicio idee cu privire la modul misterios prin care stâlpul metalic a ajuns în orașul lor.

De la primul monolit găsit în mijlocul deșertului și până la cele recent descoperite, toate structurile se aseamănă între ele: sunt coloane metalice argintii cu trei laturi, de diverse dimensiuni, care apar în mod misterios în orașe sau în mijlocul pustiului în toate colțurile planetei și dispar în același mod.

Harta monoliților. Imagine realizată de Claudia Chelbea / Digi24.ro
Iată când și unde au fost descoperiți monoliții metalici care au făcut titluri în presa de pe tot mapamondul:


18 noiembrie- a fost descoperit primul monolit metalic în mijlocul deșertului american Utah. Ofițerii biroului aviatic al Departamentului de Siguranță Publică din Utah se aflau la bordul unui elicopter în momentul în care au observat obiectul lucios înfipt în pământ.

23 noiembrie- informațiile despre monolitul metalic din deșert au fost făcute publice. De atunci, subiectul a stârnit numeroase dezbateri în legătură cu apariția lor: aparțin extratereștrilor sau unor artiști? În acest timp, unii artiști și-au însușit credite pentru obiectele metalice.

27 noiembrie- monolitul din Utah a dispărut în mod misterios. Ulterior, în spațiul public au apărut imagini cu patru indivizi care au demontat structura metalică, au pus-o într-o roabă și au transportat-o într-o locație necunoscută.

28 noiembrie- a fost descoperit cel de-al doilea monolit, de data aceasta în România. Obiectul metalic a fost găsit pe dealul Bâtca Doamnei din Piatra Neamț și era acoperit de semne circulare care păreau făcute cu flexul.

1 decembrie- monolitul din România a dispărut la fel de misterios cum a apărut.

2 decembrie- un alt monolit a fost descoperit în Atascadero, California. O zi mai târziu, acesta a dispărut iar în locul lui a apărut o cruce.

3 decembrie- un alt obiect metalic, de această dată de dimensiuni mai mici, a fost descoperit în Fayetteville, un oraș din Carolina de Nord.

5 decembrie- Patru băieți primesc credit pentru ridicarea monolitului din Atascadero. Aceasta a fost prima dată când cineva se face responsabil pentru obiectele misterioase. Cei patru s-au filmat în timp ce au demontat structura metalică și au urcat clipul pe Youtube. În aceeași zi, un alt monolit își face apariția în Parcul Joshua Tree din California iar imaginile cu el sunt urcate pe un cont de Instagram.

6 decembrie- Un nou monolit apare în Santa Clarita, California și dispare la fel de repede precum a apărut, în aceeași zi.

Tot pe 6 decembrie apare un alt obiect metalic, în fața unui magazin de dulciuri din Pittsburgh, însă de data aceasta fără niciun mister: monolitul a fost plasat intenționat, pentru a îndemna oamenii să susțină micile afaceri locale.

7 decembrie- Alte două structuri metalice similare au fost descoperite, una pe insula Wight din Marea Britanie, iar cealaltă în Pădurea Los Padres din California.

8 decembrie- Și-a făcut apariția și cel de-al doilea monolit din România, de data aceasta pe o plajă sălbatică din Vadu, județul Constanța.

Tot în aceeași zi a fost descoperit un alt monolit metalic în El Paso, Texas, care a dispărut în aceeași zi.

10 decembrie- Un nou monolit este găsit în orașul Savonlinna din estul Finlandei.

Misterioasele obiecte metalice au devenit un subiect de interes la nivel global și cu siguranță lista lor nu se va opri aici.

Risipirea unei vrăji
Așa cum era de așteptat, misterul monoliților cere o explicație. S-au vehiculat tot felul de ipoteze, de la cea că ar fi mâna celebrului street-artist Banksy, până la intervenția unei civilizații extreterestre. Un articol publicat în The Guardian susține însă că, de fapt, asistăm la o farsă planetară.

„Cu siguranță, (monoliții - n.r.) sunt o diversiune globală la finele unui an mizerabil. Dar, ca și cu aparițiile lui Banksy, toți suntem parte a glumei. Există chiar speculații că Banksy se află în spatele monoliților”, scrie autorul articolului.

Ar fi chiar ironic ca aceste structuri să fie opera unei inteligențe extraterestre care încearcă să stabilească un contact cu noi, iar noi suntem atât de sătui de scenarii și de clișee SF, încât privim situația ca pe o punere în scenă.

Asemănările dintre acești monoliți și cei din Odiseea Spațială a lui Stanley Kubrick sunt dovada cea mai evidentă că structurile sunt făcute de mâna omului, arată autorul din The Guadian. Monolitul apărut pe insula Wight pare că e pus pe un suport de lemn și că e făcut din plăci de material plastic care reflectă ca oglinda. Mai mult, o asociație denumită The Most Famous Artist se pretinde proprietara monoliților din Utah și California și oferă la vânzare replici ale structurilor la prețul de 45.000 de dolari.

E păcat să vedem un truc magic devoalat într-un an în care ne-ar prinde bine să credem în magie, mai scrie The Guardian. Pentru că descoperirea primului monolit, pe 18 noiembrie, în pustietățile din Utah, a fost ceva cu totul straniu. Structura se afla departe de cea mai apropiată așezare umană sau de traseele de drumeție și se bănuiește că a stat acolo, neobservat, o bună bucată de vreme, de când ar fi fost amplasată, în vara lui 2016. Deci, un artist foarte răbdător a lăsat monumentul să treacă neobservat timp de câțiva ani, până când a fost descoperit din întâmplare.

Însă cei care l-au luat de acolo erau probabil critici de artă și și-au exprimat astfel părerea estetică. Pentru că asta e marea slăbiciune a artei monoliților. Arată bine, cu suprafețele lor fine și lucioase în care se reflectă natura, dar e ceva în neregulă cu amplasarea unui obiect de metal sau plastic în mijlocul sălbăticiei: nu este un mister extraterestru, este poluare umană. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi de la experți pentru încărcarea corectă a telefonului mobil. Greșeala făcută de toți utilizatorii
17/05/2024 21:23

 Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe discutii. Iată cateva practici recomandate de experti pentru a incărca eficient telefonul si a maximiza durata de viată a bater ...

Ceva de pe Pământ este de cinci ori mai fierbinte decât temperatura suprafeței solare
15/05/2024 08:21

Fulgerele sunt printre cele mai fierbinti fenomene de pe Pămant, depăsind chiar temperatura Soarelui. Aerul din jurul unui fulger este incălzit la extrem, atingand aproximativ 27.760 de grade Celsius, adică ...

VIDEO| Construcția care va schimba istoria Europei: un tunel uriaș, care va ajunge pe un alt continent
13/05/2024 16:30

  Istoria Europei a fost, de multe ori, extrem de complicată, iar unul dintre punctele extrem de fierbinti a fost Stramtoarea Gibraltar, care leagă Spania (Europa) de Maroc (Africa). În urmă cu 4 ...

Cântăreţul elveţian Nemo spune că Elveția are nevoie de al treilea gen
13/05/2024 14:39

Cantăreţul elveţian Nemo, care a caştigat competiţia muzicală Eurovision desfăşurată in Suedia in acest weekend graţie melodiei ''The Code'', a fost intampinat de peste 100 de fani entuziasmaţi pe Ae ...

Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționează
12/05/2024 18:09

  Un militar patrulează in preajma a două sisteme de apărare antiaeriană Patriot in timpul unui antrenament militar pe aeroportul din Varsovia, Polonia, 7 februarie 2023. &n ...

Aurora boreală, observată în două nopți consecutive
12/05/2024 16:18

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea intreagă au incercat să surprindă momentele in care aurorele boreale au iluminat cerul sambătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind &bd ...

Plantele dumneavoastră de interior pot gândi, vorbi, citi gândurile: Noi cercetări aduc dovezi
07/05/2024 17:16

Noile cercetări ale unei echipe de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Australia de Vest (UWA) arată că plantele au memorie pe termen lung. Concluzia se adaugă la un mănunchi intreg de cercetări ...

Inteligența artificială este aidoma bombei atomice, spune miliardarul Warren Buffett
06/05/2024 21:59

Miliaradul Warren Buffet s-a refrit recent la inteligenta artificială si a tras un puternic semnal de alarmă. El compară aparitia inteligenta artificială cu crearea bombei atomice. Am lăsat geniul să ia ...

VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul
03/05/2024 11:59

 Un aeroport international se intinde pe o suprafată cat o tară si e de trei ori mai mare ca Bucurestiul. Este cel mai mare aeroport din lume si a intrat in Cartea Recordurilor.   ...

Tractoarele autonome, fără conducător: Ce caracteristici au, ce avantaje oferă
02/05/2024 13:44

 Vehiculele autonome sunt considerate viitorul in agricultură. Cand vine vorba de astfel de tractoare, există două tipuri: vehicule conventionale care pot functiona si in mod autonom sau roboti agricoli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei