INFP: În orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea
Dimensiune font:
În această dimineață, în România a avut loc cel mai puternic cutremur din ultimii doi ani și jumătate, magnitudinea acestuia fiind de 5,4 grade pe scara Richter. Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) spun că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat și că, "practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km". INFP explică și de ce sunt atâtea cutremure în zona Vrancea.
Cutremurul cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter s-a produs joi dimineață, la ora 6.50, în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului. Seismul - cel mai puternic din ultimii doi ani și jumătate - a fost revizuit de la 5,2 și s-a simțit puternic și în București.
"Zona Vrancea nu este singura din România în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv"
Ce spun specialiștii INFP:
- "România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013.
- Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv".
Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Conform INFP, principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor.
De ce sunt atâtea cutremure în zona Vrancea?
- "În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.
- Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.
- Blocul provine dintr‑o veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru.
- Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore (în speţă, cea Euro‑Asiatică, cea Africană și, într‑o manieră indirectă, cea Indo‑Australiană), se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare (între 60 și 180 de km).
- Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea", explică specialiștii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau