Muntele Everest a crescut cu 86 cm, dar tot nu este cel mai inalt de pe Pamant
Dimensiune font:
China si Nepalul au confirmat saptamana trecuta noua dimensiune standard a muntelui Everest, masivul neregulat din Himalaya care le incaleca granita. Cel mai inalt pisc din lume este acum putin mai inalt in mod oficial si acesta nu este sfarsitul povestii. Schimbarile geologice, metodele complicate de a masura un munte si criteriile variate de aflare a celei mai inalte culmi din lume dau certitudinea ca nu este o chestiune inchisa pentru totdeauna.
Inaltimea unui munte se schimba. Miscarea placilor tectonice il poate ridica treptat, in timp ce cutremurele il pot cobori. Fortele opuse pot asigura un grad de stabilitate in timp, dupa cum spune Dang Yamin, membru al echipei chineze care a studiat in acest an inaltimea Everestului. "Natura tinde sa atinga un echilibru", a afirmat el pentru agentia oficiala Xinhua News. Ca exemplu, Dang a citat un cutremur masiv din 1934 care a sters in cateva momente 150 de ani de crestere constanta in inaltime, scrie Hotnews.ro.
Exista mai multe moduri de masurare a unui munte. Anul trecut, o echipa nepaleza a instalat pe varful Everestului un marker pentru a-i stabili pozitia exacta prin sateliti GPS. O echipa chineza a facut acelasi lucru in primavara, dar a utilizat constelatia de sateliti de navigatie Beidou a Chinei, precum si alte echipamente.
In acelasi timp, nepalezii au facut masuratori cu versiuni moderne echipate cu laseri ale teodolitilor care au masurat in 1856 inaltimea muntelui prin metode trigonometrice.
China si Nepalul au prezentat in comun noua inaltime oficiala de 8.848,86 m peste nivelul marii. Cele doua tari avusesera timp de ani controverse pe acest subiect.
Noua inaltime este cu 0,86 m peste cea mai mare (a Nepalului) din cele doua valori sustinute de tari. Acordul anuntat saptamana trecuta a fost vazut ca un semn al intaririi legaturilor politice, economice si culturale dintre ele.
Masurarea inaltimii peste nivelul marii a fost intotdeauna dificila, deoarece nivelul oeanului variaza considerabil in functie de maree, magnetism si alti factori. Cresterea nivelului marilor mai adauga unul.
Dar aceasta este doar una din metodele de masurare a inaltimii unui munte. Motivul pentru care Everestul castiga premiul este acela ca baza sa sta sus, pe o elevatie de inaltime considerabila.
Masurand din centrul Pamantului, vulcanul Chimborazo din Ecuador este cel mai inalt din lume, ridicandu-se cu 2.072 m deasupra Everestului. Din cauza ca raza ecuatoriala a Pamantului este mai mare, muntii de-a lungul Ecuatorului sunt mai departe de centru.
Masurand de la baza pana la varf, vulcanul Mauna Kea din Hawaii este cel mai inalt munte. Dar cea mai mare parte a lui este sub apa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau