Noi virusuri sunt pe cale de apariție
Dimensiune font:
Numărul tot mai mare de virusuri pe cale de apariție este în mare parte rezultatul dezastrului ecologic și al comerțului cu animale sălbatice. Costul prevenirii unor viitoare pandemii ar fi de 30 de miliarde de dolari pe an, o investiție la nivel mondial în proiecte de protejare a pădurilor tropicale și în stoparea comerțului cu animale sălbatice, spun oamenii de știință.
„Ebola era necunoscută. Covid era necunoscut. Trebuie să ne temem de noi boli”, spune medicul Dadin Bonkole.
Omenirea se confruntă cu un număr necunoscut de virusuri noi și potențial fatale, care provin din pădurile tropicale africane, susține profesorul Jean-Jacques Muyembe Tamfum, care a ajutat la descoperirea virusului Ebola în 1976 și a fost de atunci în prima linie de căutare a unor noi agenți patogeni.
„Suntem acum într-o lume în care vor apărea noi agenți patogeni”, a declarat el pentru CNN. „Și asta constituie o amenințare la adresa umanității”.
Acum Occidentul trebuie să se bazeze pe oamenii de știință africani din Congo și din alte părți, car sunt adevărate santinele care pot avertiza împotriva bolilor viitoare.
În Ingende, un oraș din Republica Democrată Congo, a existat de curând un caz al unei femei cu simptome timpurii de febră hemoragică. S-a dovedit că nu era Ebola, dar medicii nu au identificat boala. Temerile de a întâlni un nou virus mortal au rămas foarte reale chiar și după recuperarea pacientei. După toate analizele, boala care a afectat-o rămâne un mister.
Muyembe a avertizat despre apariția în viitor a multor altor boli zoonotice – care se transmit de la animale la oameni. Febra galbenă diferite forme de gripă, rabie, bruceloză și boala Lyme sunt câteva dintre boli zoonotice, care se transmit adesea prin intermediul unei rozătoare sau al unei insecte.
Au mai existat epidemii și pandemii provocate de animale. HIV a apărut de la un tip de cimpanzeu și a devenit o plagă a vremurilor moderne la nivel mondial. SARS MERS și virusul Covid-19, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2, sunt coronavirusuri care au trecut la oameni de la receptori necunoscuți din regnul animal.
Muyembe crede că viitoarele pandemii ar putea fi mai rele decât Covid-19.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau