O furtuna solara puternica ameninta viata de pe Pamant, in aceasta saptamana. Ce a anuntat NASA VIDEO
Dimensiune font:
O furtuna solara masiva a erupt de pe suprafata astrului nostru, aruncand milioane de tone de gaze supraincalzite in cosmos si in directia Pamantului. Exploziile detectate de sonda NASA vor atinge Terra, incepand cu data de 26 mai, putand provoca intreruperea undelor radio, a navigatiei aeriene si a comunicatiilor prin satelit.
Agentia spatiala americana a comunicat ca Observatorul Solar Dynamics a inregistrat nu mai putin de 9 eruptii din clasa C si 2 din grupa M (a treia ca intensitate, pe o scara de 4 trepte, cea mai puternica fiind X - n.a.), in numai 24 de ore. Acestea au aruncat in spatiu multiple ejectii de masa coronala, a anuntat expertul in astronomie, dr. Tony Phillips de la Space Weather, citat de The Sun.
Campul magnetic al Pamantului ne protejeaza de consecintele grave ale eruptiilor solare si ale fluxului de plasma care loveste planeta noastra. Acest fenomen petrecut in aceste zile, va da nastere Aurorelor Boreale, in special in regiunile nordice ale Europei si ale Statelor Unite.
Vantul solar atinge Pamantul, in prezent, cu o viteza de 653 de kilometri pe ora, conform expertilor de la Space Weather.
O eruptie solara si mai puternica s-a produs in anul 1989, cand particulele solare au lovit orasul Quebec, provocand pagube ale retelelor de alimentare cu energie electrica, lasand localitatea in bezna, timp de noua ore.
Soarele este, in prezent, la inceputul ciclului sau de 11 ani, in care se produc eruptii si explozii de intensitati diferite. Se asteapta ca aceste evenimente sa atinga maximul in jurul anului 2025.
Trebuie specificat faptul ca Soarele este format, in special, din hidrogen - 73%, heliu - 25% si alte elemente chimice, precum oxigen, carbon si fier. Temperatura la suprafata sa atinge pana la 5.500 de grade Celsius.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau