O plantă de miliarde: Palmierul care indică prezența diamantelor în sol
Dimensiune font:
Mulțumită unei acțiuni de marketing geniale a companiei De Beers, diamantele sunt foarte căutate în lumea întreagă. Găsirea unor locuri bogate în diamante poate fi o provocare, însă prezența unei anumite plante, Pandanus candelabrum, indică de obicei faptul că în subteran s-ar putea afla diamante.
Această plantă crește numai în apropierea filoanelor de kimberlit, coșuri vulcanice cu o vechime de milioane de ani. Presiunea din interiorul filoanelor de kimberlit face ca acestea să fie locuri ideale pentru formarea diamantelor, iar depistarea lor tocmai a devenit mult mai ușoară.
În jurul diamantelor s-a format o mitologie exotică, în mare parte datorită campaniilor de marketing ale companiei De Beers. Compania a transformat diamantele într-o marfă foarte căutată, ceea ce a transformat mineritul de diamante într-un domeniu extrem de competitiv.
Însă, mai nou, se pare că există o mică „șmecherie” pentru depistarea solului bogat în diamante. Tot ce trebuie să faci este să cauți frunzele de Pandanus candelabrum.
Este o plantă ușor de găsit, deoarece atinge înălțimea de zece metri și arată ca un palmier țepos. Crește în întreaga Africă, dar și mai important este faptul că prosperă numai în vecinătatea coșurilor de kimberlit, potrivit Sciencemag.
Filoanele de kimberlit sunt tuburi rare de roci și minerale formate de magma care se răcește, în cadrul unor reacții care au loc la mare adâncime sub pământ.
Coșurile se formează pe măsură ce activitatea vulcanică împinge roca topită spre suprafață, apoi roca topită se răcește, formând aceste coșuri. Multe dintre ele sunt extrem de vechi, unele având vechimea estimată la 1.2 miliarde de ani.
Cele puțin mai tinere sunt ceva mai comune – având între 70 și 150 de milioane de ani – și aproape toate pot fi găsite în zonele în care suprafața Pământului a rămas neschimbată încă de la formarea lor.
Pe măsură ce mineralele și rocile sunt împinse în sus prin coșuri, camerele care se îngustează cresc presiunea, ceea ce este exact lucrul de care are nevoie un diamant.
Știm de mult timp că filoanele de kimberlit indică prezența diamantelor, iar acum botaniștii au descoperit o corelație cu plantele care cresc în jurul acestor coșuri.
Oamenii de știință nu știu dacă P. candelabrum crește doar în jurul filoanelor de kimberlit, însă până acum această plantă a fost găsită exclusiv în astfel de regiuni.
„Poate că definiția pe care timpul o dă cărbunelui este diamantul.” – Khalil Gibran
Se pare că poate supraviețui numai într-un astfel de sol, care are un conținut incredibil de bogat în potasiu, fosfor și magneziu.
Însă filoanele de kimberlit sunt rare, iar cele care conțin destule diamante pentru ca deschiderea unei exploatări să aibă sens sunt încă și mai rare.
Au fost descoperite numai în jur de 6.000 de coșuri și doar câteva au fost considerate demne de a fi exploatate în cadrul unei operațiuni miniere. Sunt greu de găsit fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă.
Însă descoperirea faptului că acești palmieri sunt o specie ce indică prezența diamantelor ar putea să ușureze foarte mult depistarea zăcămintelor bogate în pietre prețioase.
Ideea de a folosi plante drept indicatoare pentru depistarea pietrelor și mineralelor prețioase are precedent și în alte părți ale lumii. Haumaniastrum este cunoscută mai larg drept „floarea de cupru”, iar fiziologia ei unică i-a permis să își creeze o nișă în cadrul ecosistemului său.
Acolo unde se află zăcăminte mari de cupru, există condiții extreme ale solului, cărora cele mai multe plante nu le pot supraviețui. Însă această plantă poate și este răspândită de-a lungul Centurii de Cupru din Africa Centrală, marcând locurile cu o concentrație mare de cupru.
Studiile făcute asupra plantei arată că unii membri ai familiei sale s-au adaptat atât de bine la prezența cuprului (de obicei toxic) în sol, încât dau dovadă de o activitate crescută a clorofilei atunci când solul are o concentrație de cupru destul de ridicată.
De asemenea, în Australia a fost făcută recent o descoperire la care probabil că nici cel mai optimist alchimist nu ar fi visat vreodată: ciuperca poleită cu aur, la propriu.
Această specie de ciuperci atrage particule de aur din mediul înconjurător, ceea ce o face să pară acoperită cu aur. Bineînțeles, cei mai fericiți de aflarea acestei vești au fost jucătorii din industria mineritului aurifer.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau