O plantă de miliarde: Palmierul care indică prezența diamantelor în sol

0000   0141700

Dimensiune font:

| 17-02-2021 13:24

 Mulțumită unei acțiuni de marketing geniale a companiei De Beers, diamantele sunt foarte căutate în lumea întreagă. Găsirea unor locuri bogate în diamante poate fi o provocare, însă prezența unei anumite plante, Pandanus candelabrum, indică de obicei faptul că în subteran s-ar putea afla diamante.

Această plantă crește numai în apropierea filoanelor de kimberlit, coșuri vulcanice cu o vechime de milioane de ani. Presiunea din interiorul filoanelor de kimberlit face ca acestea să fie locuri ideale pentru formarea diamantelor, iar depistarea lor tocmai a devenit mult mai ușoară.

Coșurile de kimberlit (în care se găsesc diamante) sunt greu de depistat fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă. Dar, din fericire pentru industria diamantelor, s-a descoperit că tot acolo crește și Pandanus candelabrum. Foto: Travis Jones

În jurul diamantelor s-a format o mitologie exotică, în mare parte datorită campaniilor de marketing ale companiei De Beers. Compania a transformat diamantele într-o marfă foarte căutată, ceea ce a transformat mineritul de diamante într-un domeniu extrem de competitiv. 

Însă, mai nou, se pare că există o mică „șmecherie” pentru depistarea solului bogat în diamante. Tot ce trebuie să faci este să cauți frunzele de Pandanus candelabrum

Este o plantă ușor de găsit, deoarece atinge înălțimea de zece metri și arată ca un palmier țepos. Crește în întreaga Africă, dar și mai important este faptul că prosperă numai în vecinătatea coșurilor de kimberlit, potrivit Sciencemag.

Un bijutier prezintă un diamant în stare naturală (în partea dreaptă a imaginii) și un diamant de aceeași dimensiune, după tăiere. Foto: Getty Images

Filoanele de kimberlit sunt tuburi rare de roci și minerale formate de magma care se răcește, în cadrul unor reacții care au loc la mare adâncime sub pământ. 

Coșurile se formează pe măsură ce activitatea vulcanică împinge roca topită spre suprafață, apoi roca topită se răcește, formând aceste coșuri. Multe dintre ele sunt extrem de vechi, unele având vechimea estimată la 1.2 miliarde de ani.

Cele puțin mai tinere sunt ceva mai comune – având între 70 și 150 de milioane de ani – și aproape toate pot fi găsite în zonele în care suprafața Pământului a rămas neschimbată încă de la formarea lor.

Pe măsură ce mineralele și rocile sunt împinse în sus prin coșuri, camerele care se îngustează cresc presiunea, ceea ce este exact lucrul de care are nevoie un diamant.

Știm de mult timp că filoanele de kimberlit indică prezența diamantelor, iar acum botaniștii au descoperit o corelație cu plantele care cresc în jurul acestor coșuri. 

Oamenii de știință nu știu dacă P. candelabrum crește doar în jurul filoanelor de kimberlit, însă până acum această plantă a fost găsită exclusiv în astfel de regiuni.

„Poate că definiția pe care timpul o dă cărbunelui este diamantul.” – Khalil Gibran

Se pare că poate supraviețui numai într-un astfel de sol, care are un conținut incredibil de bogat în potasiu, fosfor și magneziu.

Pandanus este un gen din care fac parte 750 de specii de plante. Pandanus candelabrum (sau palmierul candelabru) crește pe zăcămintele de kimberlit, indicând posibila prezență a diamantelor. Foto: Wikimedia

Însă filoanele de kimberlit sunt rare, iar cele care conțin destule diamante pentru ca deschiderea unei exploatări să aibă sens sunt încă și mai rare. 

Au fost descoperite numai în jur de 6.000 de coșuri și doar câteva au fost considerate demne de a fi exploatate în cadrul unei operațiuni miniere. Sunt greu de găsit fiindcă adeseori se află în zone izolate, masiv împădurite, unde exploatarea este dificilă.

Însă descoperirea faptului că acești palmieri sunt o specie ce indică prezența diamantelor ar putea să ușureze foarte mult depistarea zăcămintelor bogate în pietre prețioase.

Ideea de a folosi plante drept indicatoare pentru depistarea pietrelor și mineralelor prețioase are precedent și în alte părți ale lumii. Haumaniastrum este cunoscută mai larg drept „floarea de cupru”, iar fiziologia ei unică i-a permis să își creeze o nișă în cadrul ecosistemului său.

Acolo unde se află zăcăminte mari de cupru, există condiții extreme ale solului, cărora cele mai multe plante nu le pot supraviețui. Însă această plantă poate și este răspândită de-a lungul Centurii de Cupru din Africa Centrală, marcând locurile cu o concentrație mare de cupru. 

Studiile făcute asupra plantei arată că unii membri ai familiei sale s-au adaptat atât de bine la prezența cuprului (de obicei toxic) în sol, încât dau dovadă de o activitate crescută a clorofilei atunci când solul are o concentrație de cupru destul de ridicată.

De asemenea, în Australia a fost făcută recent o descoperire la care probabil că nici cel mai optimist alchimist nu ar fi visat vreodată: ciuperca poleită cu aur, la propriu.

Această specie de ciuperci atrage particule de aur din mediul înconjurător, ceea ce o face să pară acoperită cu aur. Bineînțeles, cei mai fericiți de aflarea acestei vești au fost jucătorii din industria mineritului aurifer.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei