NASA a publicat primele imagini cu secundele în care sonda Osiris - Rex a atins pentru scurt timp suprafața asteroidului Bennu aflat la peste 300 de milioane km de Terra. Nu se știe încă dacă s-a reușit colectarea cu succes a mostrelor de rocă și praf, dar cel mai bun scenariu ar fi să se fi reușit colectarea unui kilogram de mostre. Misiunea își propune să aducă mostrele pe Terra, data estimată a sosirii fiind 24 octombrie 2023.
Sonda coboară către suprafața lui Bennu și momentul de “Touch-And-Go” a fost o reușită, brațul retractabil izbutind să atingă zona aleasă din craterul Nightingale. Craterul a fost ales fiindcă în zonă prelevarea de mostre părea mai ușoară, locul fiind acoperit de un fel de nisip fin, cam ca pe plajă. Dacă sonda ar fi ratat locul chiar și cu câțiva metri exista riscul de a se lovi de stânci de mărimea unor clădiri.
”Se poate vedea că particulele zboară în toate părțile. Chiar am făcut oarecum dezordine pe suprafața asteroidului, dar este o dezordine bună”, spune Dante Lauretta de la NASA. Peste câteva zile se va ști și dacă s-a reușit colectarea de mostre, dar șansele sunt mari pentru un răspuns pozitiv. Calendarul prevede că Osiris mai poate face două încercări de colectarea. Misiunea a costat 800 milioane dolari.
După ce a atins suprafața asteroidului, sonda a eliberat un jet de azot care să ridice particule de praf ce au fost aspirate de capul colector al navetei. Dacă nu a reușit colectarea de mostre acum, o viitoare încercare va putea fi realizată în ianuarie 2021.
În septembrie 2016 a fost lansată sonda Osiris-Rex care a ajuns doi ani mai târziu la asteroidul Bennu și timp de un an l-a cartografiat, iar cei de la NASA au ales apoi locul unde sonda a atins apoi suprafața în încercarea de a lua mostre de sol.
Asteroidul Bennu are aproape jumătate de km diametru și se estimează că a apărut acum 4,5 miliarde de ani, la foarte puțin timp după nașterea sistemului solar. ”Asteroizii sunt un fel de capsule ale timpului ce plutesc în spațiu și ne pot da mostre de fosile de la nașterea sistemului solar”, spunea Lori Glaze, directorul diviziei ”planetary science” de la NASA.
Practic, mostra dorită este ”o bucată de piatră primordială care a fost martoră la întreaga istorie a sistemului solar”, spune Thomas Zurbuchen de la NASA. Cercetătorii speră că mostrele de pe acest asteroid primitiv îi vor ajuta să înțeleagă cum era la începutul Sistemului Solar, iar o curiozitate este legată de prezența unor molecule organice, precum aminoacizii.
În martie 2021 Osiris-Rex va începe lungul drum de întoarcere și, dacă totul va merge bine, containerul cu eșantioane va ateriza în deșertul din statul american Utah, pe 24 septembrie 2023.
În timp ce fondatorul SpaceX, Elon Musk, ar putea fi hotărat să trăiască intr-o zi pe o altă planetă, directoarea operaţională a companiei spune că intenţionează să menţină lucrurile terestr ...
Multi romani vor să afle la ce oră este bine să pornesti centrala din casă. Iarna, facturile la gaze, căldură si curent sunt mult mai mari. Iată trucul care ne ajută să economisim bani la facturi ...
Bioplasticul care se dizolvă in apă ar putea combate criza globală a poluării
Într-o perioadă in care plasticul sintetic a poluat aproape fiecare colt al lumii si a apărut in alimente si in corpu ...
NordPass, aplicatia de management al parolelor dezvoltată de NordVPN, a publicat recent lista anuală a celor mai slabe parole folosite pe internet, iar rezultatele sunt ingrijorătoare.
Printre cele ma ...
Luna noiembrie aduce un moment asteptat de pasionatii de astronomie: curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul culminant in noaptea de 16 spre 17 noiembrie.
Acesta este momentul ideal pentru a observa &bd ...
Regulă importantă pentru chiriasii si proprietarii de la bloc! Multi romani apelează la tot felul de trucuri in prag de iarnă pentru a mai reduce consumul la căldură sau la energie electrică. Locat ...
Stiati că gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pămant? In Golful Hudson din Canada, gravitatia este usor mai slabă decat media globală - o anomalie pe care oamenii de stiintă o studiază incă din anii ...
Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent?
Romanii nu sunt printre cei mai mari consumatori de vin din Europa, dar fie si ocazional, sunt ...
Cercetătorii au realizat o descoperire remarcabilă in cadrul unui studiu recent despre victimele eruptiei vulcanice din Pompei, care a avut loc in anul 79 d.Hr, conform CNN.com.
...
Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică
Are apa memorie? Poate un lichid diluat de 120 de ori sa pastreze proprietatile solutiei initiale? Daca incredibilul devine credibil, ...
Adauga comentariul tau