Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte a murit în ziua de 25 aprilie 2023, la New York, la vârsta de 96 de ani
Dimensiune font:
Actorul şi cântăreţul Harry Belafonte a murit în ziua de 25 aprilie 2023, la New York, la vârsta de 96 de ani, conform unei informaţii publicate de New York Times, transmit Reuters şi AFP.
Cântăreţ şi actor, Harry Belafonte (nume complet Harold George Belafonte) s-a născut la 1 martie 1927, în New York, SUA.
Părinţii săi erau emigranţi din insulele caraibiene Martinica şi Jamaica. În 1935, s-a întors împreună cu mama lui în Jamaica, unde a locuit până în 1940. A abandonat cursurile liceale pentru a se înscrie în serviciile de marină ale SUA, la mijlocul anilor '40. După ce a revenit în New York, Belafonte a studiat teatrul la Atelierul dramatic al lui Erwin Piscator, apoi a încheiat un contract de înregistrare în calitate de cântăreţ, potrivit site-ului https://delphipages.live/.
Din 1950 a început să cânte muzică americană, dar şi muzică din Caraibe, în cluburi de noapte şi teatre, apărând şi la televiziune. Cu melodii ca "Day-O (Banana Boat Song)" şi "Jamaica Farewell", a iniţiat o modă pentru stilul calypso, fiind numit King of Calypso. La mijlocul anilor '50 şi-a făcut debutul pe Broadway, apărând într-un musical pentru care a câştigat un Premiu Tony.
În 1953, Belafonte a debutat în film cu rolul unui director de şcoală în pelicula "Bright Road", iar un an mai târziu a apărut în musicalul "Carmen Jones", alături de Dorothy Dandridge. Succesul acestui musical i-a adus rolul principal în filmul "Island in the Sun" (1957), în care apare şi Dandridge. Apoi a produs şi a jucat în pelicula "Odds Against Tomorrow" (1959). Totodată, a început să apară în "TV Tonight with Belafonte" (1959), un show cu muzică afro-americană pentru care a câştigat un premiu Emmy, menţionează site-ul amintit.
Foto: (c) FRANK MAY/EPA
O perioadă a lăsat actoria pe planul al doilea, începând să facă înregistrări pentru albume - "Swing Dat Hammer" (1960), pentru care a primit un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare folk -, dar a avut şi colaborări cu artistele Miriam Makeba şi Nana Mouskouri. Show-ul "An Evening with Belafonte/Makeba (1965) a obţinut un premiu Grammy.
În 1970 s-a întors pe marele ecran cu drama "The Angel Levine". Au urmat pelicule precum "Buck and the Preacher" (1972), "Uptown Saturday Night" (1974), "The Player" (1992), "Kansas City" (1996), "Bobby" (2006), "BlacKkKlansman" (2018).
Din bogata sa filmografie mai amintim: "The World, the Flesh and the Devil" (1959), "A veces miro mi vida" (1982), "Drei Lieder" (1983), "Ready to Wear" (1994), "Hank Aaron: Chasing the Dream" (1995), "White Man's Burden" (1995), "Jazz '34", "Fidel" (2001), "Conakry Kas" (2003), "Ladders" (2004), "Motherland" (2009), "Sing Your Song" (2011), conform site-ului imdb.com.
De-a lungul carierei sale, Belafonte a fost implicat în diverse cauze sociale sau umanitare. A fost un susţinător al mişcării pentru drepturile civile şi un prieten apropiat al lui Martin Luther King. Belafonte a fost activ în eforturile umanitare africane, apărând şi în cântecul caritabil "We Are the World" (1985), produs de Michael Jackson. În 1987 a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru UNICEF. În 2014, a primit Premiul umanitar Jean Hersholt de la Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice.
Alte premii şi disticţii primite: Medalia Spingarn, National Medal of Arts, Marian Anderson Award, Premiul Grammy pentru întreaga carieră, Premiul Emmy, Letelier-Moffitt Human Rights Award, Jean Hersholt Humanitarian Award, Theatre World Award, Ambassador of Conscience Award, Tony Award for Best Featured Actor in a Musical, NAACP Image Award - Chairman's Award, Kennedy Center Honors, Paul Robeson Award, Order of Jamaica, Four Freedoms Award - Freedom Medal. De asemenea, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, mai notează site-ul imdb.com.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau